30.01.2025 / 09:06 Zanimljivosti - Loš uticaj

Šta ne biste trebali konzumirati na prazan stomak?

Šta ne biste trebali konzumirati na prazan stomak?
Foto: Unsplash

Na prazan stomak trebalo bi izbegavati nekoliko namirnica i napitaka koji mogu izazvati probavne smetnje i nelagodnosti.

Evo šta to tačno uključuje i zašto:

Kafa

Kofein povećava proizvodnju želudačne kiseline, što može dovesti do nadutosti, refluksa i mučnine. Bolje je da prvo pojedete užinu bogatu proteinima ili zdravim mastima, poput kuvanih jaja, pre nego što popijete kafu.

Začinjena hrana

Kapsaicin u začinjenoj hrani može iritirati sluzokožu želuca, izazivajući nelagodnosti poput dijareje i ubrzanog kretanja creva. Preporučuje se da se začinjena jela unose postepeno i da se izbegavaju na prazan stomak.

Slatka hrana

Brz porast nivoa šećera u krvi može izazvati brzi pad energije, što može dovesti do umora i lošeg raspoloženja. Bolje je prvo jesti hranu bogatu vlaknima kako bi se usporila apsorpcija šećera.

Čajevi sa kofeinom

Kao i kafa, čajevi sa kofeinom mogu izazvati iritaciju želuca i refluks. Zeleni i crni čaj mogu uzrokovati ove probleme ako se piju na prazan stomak.

Jogurt

Iako je dobar za probavu, jogurt može povećati proizvodnju želudačne kiseline na prazan stomak, što može izazvati nelagodnosti kod osetljivih osoba. Preporučuje se da se jogurt pije nakon obroka.

Gazirani napici

Gazirani napici mogu uzrokovati podrigivanje, nadutost i nelagodnosti zbog ugljen-dioksida. Takođe, zaslađivači u gaziranim napicima mogu izazvati skokove šećera u krvi.

Masna pržena hrana

Teško se vari i može izazvati bolove u stomaku, refluks i opšte probavne smetnje. Ako volite prženu hranu, bolje je da je konzumirate uz ugljene hidrate koji će upiti višak kiseline.

Citrusno voće i sokovi

Kiselost citrusnog voća može iritirati želudac i izazvati refluks. Ako volite citruse, najbolje ih je jesti uz obrok bogat ugljenim hidratima, koji će ublažiti kiselost.

Važno je slušati svoje telo i uočiti koje namirnice vam najviše smetaju, kako biste prilagodili ishranu.

Izdvajamo