No, njena visoka cijena nije jedini problem vezan uz ovu slasticu. Iako privlači pažnju svojim luksuznim izgledom i neodoljivim okusom, dijetetičarka Merve Bayram upozorava na štetne efekte ove čokolade.
"Šećer, masnoće, kofein i drugi sastojci Dubai čokolade mogu negativno utjecati na probavu, izazivajući refluks, plinove i grčeve, posebno kod osoba s osjetljivim probavnim sistemom", objašnjava Bayram.
Dubai čokolada, bogata pistacijama, može biti rizična za osobe alergične na ovaj orašasti plod. Bayram upozorava:
"Kikiriki krema i tahini od sezama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, dok gluten u kadaifu predstavlja problem za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Pečeni kadaif nekima može otežati probavu, ali rjeđe izaziva alergijske reakcije."
Bayram ističe da Dubai čokolada sadrži mnogo šećera, što brzo povisuje nivo glukoze u krvi, potiče lučenje inzulina i s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije te povećati rizik od dijabetesa tipa 2.
(Vijesti.ba)