05.12.2024 / 12:11 Zanimljivosti - Riječ struke

Jela koja ne biste trebali staviti u fritezu, stvorit će vam probleme

Jela koja ne biste trebali staviti u fritezu, stvorit će vam probleme
Foto: Shutterstock

Kako su cijene električne energije jako visoke, čini se da friteze postaju ekonomična opcija.

Ove mini konvekcijske rerne mogu proizvesti hrskavu hranu brže od rerne i sa manje energije. Osim toga, mogu se koristiti za sve vrste recepata - ne samo za piletinu i čips.

To ne znači da su friteze rješenje za sve. U stvari, postoje određeni sastojci koje morate držati podalje od ovog uređaja, inače rizikujete da ga oštetite ili čak potencijalno da izazovete požar. Kako bismo naučili čega se treba kloniti, u nastavku smo naveli 7 stvari koje treba držati podalje od friteze.

Mokro tijesto

Mokro tijesto je definitivno "veliko ne" za fritezu, i to s odličnim razlogom. Ako mokro tijesto kapne u korpu, rizikujete da izgori do osnove.

Ne samo da će vam čišćenje friteze biti nezgodno, već bi i miris dima mogao kontaminirati i ostatak svega što kuhate. Povrh toga, ulje neće biti dovoljno da se tijesto stegne kako bi trebalo, zato se ne preporučuje da ovo pripremate u fritezi.

Kuhano, smrznuto ili stegnuto tijesto je dobro za zagrijavanje u fritezi; nema šanse da procuri i napravi nered. Alternativno, možete napraviti vlastito suho tijesto na bazi brašna.

Puno sira

Za one ljubitelje friteze, već ćete znati da je neki sir dobar za prženje na zraku. Zapravo, to je neophodno u našem receptu za pileći parmezan za fritezu. Samo određeni sirevi koji se slobodno tope i nisu premazani ili sadržani mogu uzrokovati probleme gdje se kuhaju. To je zato što može kapnuti u korpu i stvoriti gnjecav nered koji je previše teško očistiti.

Zato pokušajte paziti koje sireve kuhate u fritezi i držite ih premazane gdje god je to moguće. Sirevi koji se manje otapaju, kao što je halumi, sigurniji su za prženje u fritezi. Inače, budite razumni i pripazite na hranu koju pripremate u fritezi.

Lagane biljke

Kao što smo spomenuli na početku, friteze su u osnovi mini konvekcijske rerne. To znači da se unutra nalazi mali ventilator koji radi da distribuiše vrući zrak. Iako je ova metoda sjajna za ravnomjerno kuhanje hrane, nije idealna tamo gdje je uključeno rastresito bilje ili začini.

Ako je bilo koji od ovih jako raspoređen na sve što kuhate, može završiti da se otpuhne dok se friteza kuha, ostavljajući ga po cijeloj unutrašnjosti uređaja. Kako biste spriječili nered i izbjegli rasipanje, svedite začine na minimum. Možete ga i 'zalijepiti' za sve što kuhate tako što ćete ga prethodno premazati tankim slojem ulja.

Previše ulja

Govoreći o ulju, pobrinite se da dodate tačnu količinu. Istina je da friteze zahtijevaju ulje za najbolje kuhanje, ali nanošenje previše će biti samo gubitak i može stvoriti puno dima u procesu.

Jedna kašika za supu ili 15 ml ulja biće dovoljna za većinu prženja, ali uvijek pogledajte uputsvo za korištenje. Umjesto toga, možete nanijeti nekoliko kapljica ulja. Uvijek nanosite direktno na hranu, a ne u samu fritezu.

Previše sosa

Sve sa puno sosa, kao što je pečena pasta, može samo napraviti probleme kada se direktno stavi u fritezu. Slično poput mokrog tijesta ili topljenog sira, kapat će i izgorjeti do podloge pod visokim temperaturama.

Gotovo jelo bi bilo previše suho i ne bi bilo koristi od umaka - jednostavno bi bilo besmisleno. Međutim, postoje načini da se ovo zaobiđe. U našem receptu za kremasto pečenje tjestenine od piletine i brokule u fritezi, predlažemo da svoju tjesteninu skuhate u posudi otpornoj na vatru koja odgovara fritezi.

Voda

Ovo bi se moglo činiti kao razumno rješenje, ali ne možete dodati veliku količinu vode u fritezu, čak i kada je dio jela. Vaša friteza nije dizajnirana da postigne dovoljno visoku temperaturu za prokuhavanje vode ili pare. Iz tog razloga, riža i tjestenina će uvijek morati da se kuhaju prije nego što ih stavite u fritezu.

Držite vodu podalje od friteze - može izazvati požar ako dospije na bilo koju od unutrašnjih električnih komponenti. Držite se ploče za kuhanje ili kuhanje na pari.

Kokice

Mikrovalna rerna brzo peče kokice, tako da bi i friteza trebala moći, zar ne? Jednostavno nije tačno. Friteze se ne mogu dovoljno zagrijati kako bi ispucala jezgra. U stvari, zagrijavanje zrna ovdje će biti samo gubitak energije i hrane. A ako se nauljena zrna rasprše iz cirkulacije ventilatora, rizikujete da udare u grijaći element ili čak i sam ventilator što bi moglo oštetiti uređaj ili predstavljati potencijalnu opasnost od požara.

Ne želite ni da labave košpice začepe košaru friteze ili čak da propadaju. U najmanju ruku, to je još jedan problem koji stvarno želite izbjeći. Držite se mikrovalne ili umjesto toga koristite namjenski aparat za kokice.

Lisnato povrće

Neko povrće je dobro za pečenje u fritezi, posebno ono koje je gušće i bolje održava vlažnost, kao što je tikvica. S druge strane, lisnato povrće bi moglo imati problema. To je zato što, kao i za začin, listovi se mogu raznijeti od struje ventilatora i brzo se osušiti.

Obratite pažnju na povrće koje odlučite da kuhate u fritezi i kako ga kuhate. Na primjer, za brokulu se kaže da se brzo suši, ali u kombinaciji s našim kremastim receptom za pečenje pileće tjestenine, vlaga je sadržana kako biste dobili ukusne rezultate, piše MSN.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo