Ovaj raskošni kolač s bogatim filom i glazurom pruža pravo zadovoljstvo u svakom zalogaju.
Kombinacija meke kore, sočnog sirupa, kremastog fila i čokoladne glazure čini ga neodoljivim izborom za svaki događaj, bilo da je riječ o obiteljskom okupljanju, rođendanu ili jednostavno kao uživanje uz kafu.
Sastojci su jednostavni, a priprema neće oduzeti puno vremena, što ovaj recept čini idealnim za sve one koji žele impresionirati svoje goste ukusnim, ali jednostavnim desertom.
Uživajte u savršenim ledenim kockama.
Sastojci
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika kakaoa
Za sirup:
350 g šećera
300 ml vode
Za fil:
1 l mlijeka
17 kašika brašna
17 kašika šećera
3 kesice vanilinog šećera
300 g margarina
1 flašica limunovog ekstrakta
Za glazuru:
150 g čokolade
malo ulja
malo mlijeka
Priprema
Za ovaj kolač prvo napravite patišpanju od navedenih sastojaka i sipajte u podmazan duguljasti pleh. Pecite oko deset minuta. Za sirup stavite šećer i vodu da provri, ukuhajte i potom prelijte preko hladne patišpanje.
Napravite fil tako što ćete od litre mlijeka odvojite malo i razmutiti brašno. Ostatak mlijeka pomiješajte sa šećerom i stavite da provri. Umiješajte brašno i skuhajte krem, pa staviti 3 vanilina šećera i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom i pomiješajte sa hladnim kremom. Dobro umutite i premažite patišpanju. Za glazuru otopite čokoladu, malo mlijeka i malo ulja i premažite preko fila. Ohladite i isijecite na kocke.
(Vijesti.ba)