28.10.2024 / 15:01 Svijet - Gaza

Izraelci tvrde da su zarobili 100 Hamasovih boraca u bolnici: Skidali su muškarce do gola...

Izraelci tvrde da su zarobili 100 Hamasovih boraca u bolnici: Skidali su muškarce do gola...
Foto: X
Izraelski vojnici zarobili su stotinjak  boraca Hamasa tokom racije u bolnici Kamal Adwan u sjevernom dijelu Gaze, saopćila je vojska u ponedjeljak.

Zdravstveni zvaničnici Gaze i Hamas negirali su bilo kakvo prisustvo boraca u bolnici, u koju su izraelske snage upale u petak i napustile je u subotu.

- Vojnici su uhapsili stotinjak terorista iz kompleksa, uključujući teroriste koji su pokušali pobjeći tokom evakuacije civila. U bolnici su pronašli oružje, sredstva protiv terorizma i obavještajne dokumente - saopćila je vojska.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da su vojnici pritvorili nekoliko desetaka muškog medicinskog osoblja i oštetili  bolnicu, koja se još bori da funkcionira zbog teških izraelskih napada na to područje.

- Nekolicina potpuno identificiranih terorista prerušila se u medicinsko osoblje tako da nismo imali drugog izbora nego provjeriti i medicinsko osoblje - kazao je izraelski vojni zvaničnik novinarima na internet brifingu.

Snimke koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravstva Gaze, koje Reuters nije mogao odmah provjeriti, pokazuju oštećenja na nekoliko zgrada nakon što su se izraelske snage povukle.

Vojni zvaničninik saopćio je da su trupe prouzrokovale ograničenu štetu u bolnici kada su u nju ušle  i da su također morale uništiti ono što je opisao kao opremu za "dvostruku namjenu", poput spremnika kisika, koji bi da su detonirani mogli povrijediti bilo koga u kompleksu.

Medicinsko osoblje odbilo je evakuirati bolnicu ili ostaviti svoje pacijente bez nadzora. Stotine raseljenih Palestinaca također su se tu sklonile.

- Evakuirali su sve one koji su se ovdje sklonili. Odvojili su muškarce od žena i napravili dva reda, bilo je to vrlo ponižavajuće za naše muškarce jer su ih odveli bez odjeće i bez ičega za pokrivanje - kazala je Mayssoun Alian, bolnička medicinska sestra.

Vojni zvaničnik saopćio je da su uhapšeni osumnjičeni pripadnici Hamasa skinuti kako bi se provjerilo ima li na njima oružja.

- Nakon što smo ih provjerili, snabdijeli smo ih odjećom - rekao je.

Liječnici iz Gaze saopćili su da je najmanje dvoje djece preminulo na odjelu intenzivne njege nakon što je izraelska vatra u petak pogodila generatore i stanicu za kisik u ustanovi.

Vojska je saopćila da su civili u bolnici sigurni, uprkos teškim borbama u blizini kompleksa. Gorivo, medicinska oprema i jedinice krvi dostavljeni su bolnici, a osigurano je i snabdijevanje strujom i kisikom, navodi vojska.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo