28.10.2024 / 14:59 Svijet - Ublažavanje pravila

Švicarska predsjednica se zalaže za reviziju zabrane ponovnog izvoza oružja

Švicarska predsjednica se zalaže za reviziju zabrane ponovnog izvoza oružja
Foto: Agencije
Švicarska predsjednica Viola Amherd izjavila je da se zalaže za reviziju zabrane koja trenutno sprečava ponovni izvoz oružja proizvedenog u Švicarskoj iz druge zemlje u Ukrajinu, naglašavajući da embargo šteti industriji i sigurnosti njene zemlje.

Pozivi Švicarskoj da prekine vjekovnu tradiciju neutralne vlade rastu i u zemlji i u inostranstvu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u 2022. Njen parlament već je preporučio ublažavanje pravila o oružju, iako je prošle godine vlada odbila promijeniti svoju dugotrajnu politiku.

"Lično mislim da moramo napraviti korak naprijed za našu industriju", izjavila je Amherd, koja je također ministrica odbrane, na konferenciji za novinare u Bernu odgovarajući na pitanje o politici svoje zemlje.

Dodala je da postaje teško jer su zemlje poput Nizozemske odlučile ne kupovati u Švicarskoj dok nije slobodan ponovni izvoz.

"Ako imamo problem s našom industrijom naoružanja, to znači da imamo i sigurnosni problem jer je važno imati tehnologiju i znanje", rekla je.

Naglasila je, međutim, da Švicarska, koja djeluje kao mirovni posrednik u globalnim sukobima nikada ne bi isporučila oružje direktno zemlji u ratu.

Uprkos svojoj dugotrajnoj neutralnosti, Švicarska je veliki dobavljač oružja, četrnaesti po veličini najveći u svijetu 2022. godine, sudeći prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira. Prodaja oružja u Švicarskoj već je opala u 2023., a kritičari su krivili neutralan stav zemlje.

U širem smislu, Amherd je kazala da Švicarska treba više ulagati u sigurnost širom Evrope i dodala je da planira ojačati veze s partnerima uključujući NATO, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo