28.10.2024 / 14:04 Svijet - Opasno širenje rata

Šef NATO-a: Vojnici iz Sjeverne Koreje ušli u Rusiju!

Šef NATO-a: Vojnici iz Sjeverne Koreje ušli u Rusiju!
Foto: Arhiva
Glavni sekretar NATO-a Mark Rutte potvrdio je danas da su sjevernokorejske vojne snage poslane u Rusiju i da su raspoređene u regiji Kursku.

"Produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje prijetnja je i indo-pacifičkoj i euroatlantskoj sigurnosti", rekao je Rutte novinarima nakon što je južnokorejsko izaslanstvo izvijestilo zvaničnike i diplomate NATO-a.

Ukrajinske snage izvele su veliki upad u Kursk u augustu i ostale u regiji, ali u posljednje vrijeme Rusija polako vraća izgubljeni teritorij te ugrožava ukrajinsku vojsku.

Rutte je rekao da sjevernokorejsko raspoređivanje predstavlja "značajnu eskalaciju" uključenosti Pjongjanga u "ruski ilegalni rat" u Ukrajini, kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i "opasno širenje" rata.

Dodao je da je raspoređivanje sjevernokorejskih snaga znak "sve većeg očaja" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Putinovu ratu i on nije u stanju održati svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške", rekao je Rutte.

Kremlj je odbacio izvještaje o raspoređivanju sjevernokorejskih vojnika kao "lažne vijesti". Ali Putin u četvrtak nije negirao da su sjevernokorejske snage trenutno u Rusiji i rekao je da je stvar Moskve kako će provesti ugovor o partnerstvu s Pjongjangom.

Predstavnik Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nazvao je izvještaje "neutemeljenim glasinama".

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo