28.10.2024 / 14:04 Svijet - UN upozorava

Svi stanovnici sjeverne Gaze u opasnosti od umiranja

Svi stanovnici sjeverne Gaze u opasnosti od umiranja
Foto: Arhiv

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova kaže da je "cijelo stanovništvo sjeverne Gaze u opasnosti od umiranja", dok Izrael nastavlja intenzivne vojne operacije u tom području.

“Prema izvještajima je ubijeno na stotine Palestinaca. Desetine hiljada ponovno su bili prisiljeni pobjeći. Bolnice su pogođene, a zdravstveni radnici privedeni. Skloništa su ispražnjena i spaljena. Prve hitne službe spriječene su u spašavanju ljudi ispod ruševina. Poroidice su razdvojene, a muškarce i dječake odvoze kamioni", erkla je u izjavi vršiteljica dužnosti podtajnice generalnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinatorica hitne pomoći Joyce Msuya.

Msuya je dalje rekao da se ne može dopustiti da se nastavi ono što izraelske snage rade u opkoljenom sjevernom pojasu Gaze.

"Takvo očito nepoštivanje osnovne ljudskosti i zakona rata mora prestati", dodala je.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu na sjeveru Gaze u kojoj je opkolio izbjeglički kamp Jabalia, ali i ponovo zauzeo i uništavao bolnice te privodio medicinske radnike.

U izraelskoj agresiji na Pojas Gaze do sada je ubijeno više od 40.000 ljudi, od čega su većina žene i djeca. Desetine hiljada su ranjene, a stanovništvu zbog izraelske blokade trpi i glad.

Sa sjevera Pojasa Gaze dolaze slike stotina muškaraca vezanih i odvedenih u nepoznatim pravcima, dok mjesecima nije ušla hrana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo