28.10.2024 / 11:10 Svijet - Žele provjeru

SAD i EU traže istragu nakon izvještaja o nepravilnostima na gruzijskim izborima

SAD i EU traže istragu nakon izvještaja o nepravilnostima na gruzijskim izborima
Foto: X

Gruzijska predsjednica je pozvala na proteste nakon spornih parlamentarnih izbora, a Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražili su potpunu istragu izvještaja o nepravilnostima u glasanju.

Rezultati predstavljaju udarac za prozapadne Gruzijce koji su glasali na subotnjim izborima i birali između vladajuće stranke koja je ojačala veze s Rusijom i opozicije koja želi što bržu integraciju s Evropom, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) u nedjelju su rekli da su zabilježili incidente kupovanja glasova, zastrašivanja birača i izborne prevare koji su možda utjecali na ishod, no izbore nisu nazvali namještenima.

Predsjednica Salome Zurabišvili je pozvala ljude da izađu na ulice kako bi protestovali protiv rezultata izbora, na kojima je prema izbornoj komisiji pobijedila vladajuća stranka.

Ishod izbora je u svom obraćanju u nedjelju nazvala “ruskom specijalnom operacijom”, no nije pojasnila što je tim izrazom mislila.

Pozivi na istragu

Vladajuća stranka Gruzijski san, koju Zurabišvili oštro kritizira, osvojila je gotovo 54 posto glasova, objavila je komisija, dok su stranke opozicije osporile ishod, a posmatrači zabilježili značajne nepravilnosti.

Gruzijski mediji su citirali premijera Iraklija Kobahidzea koji je u ponedjeljak rekao da opozicija pokušava svrgnuti “ustavni poredak” te da njegova vlada ostaje predana evropskim integracijama.

Američki državni sekretar Antony Blinken je kazao da se SAD pridružio pozivima posmatrača za cjelovitom istragom.

“Potičemo gruzijske političke vođe da poštuju vladavinu prava, da ukinu zakone koji potkopavaju temeljne slobode te da se zajedno posvete manjkavostima u izbornom procesu”, rekao je Blinken u saopćenju.

Evropska unija je ranije pozvala Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti na izborima.

“EU traži da se ukine bilo kakav zakon koji potkopava temeljna prava i slobode gruzijskih državljana te djeluje suprotno vrijednostima i načelima na kojima je EU osnovan”, rekla je Evropska komisija u zajedničkom saopćenju sa šefom evropske vanjske politike Josepom Borrellom.

‘Ne priznajemo ove izbore’

Predsjednica Zurabišvili, bivša saveznica Gruzijskog sna koja je pobijedila na izborima 2018. kao nezavisna kandidatkinja, pozvala je Gruzijce da protestuju u centru glavnog grada Tbilisija u ponedjeljak navečer kako bi pokazali svijetu da “ne priznajemo ove izbore”.

Gruzija je godinama bila jedna od najviše prozapadnih zemalja proizašlih iz Sovjetskog saveza, pri čemu ankete pokazuju da mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njene podrške za dvije odmetnute pokrajine u njihovoj zemlji.

Rusija je porazila Gruziju u njihovom kratkom ratu oko odmetnute pokrajine Južne Osetije 2008.

Izborni rezultat predstavlja izazov za ambiciju Evropske unije da se proširi na bivše sovjetske republike.

Moldavija je ranije ovog mjeseca jedva odobrila dodavanje odredbe u ustav, kojom se kao cilj odredilo članstvo u Evropskoj uniji. Moldavski dužnosnici su rekli da se Rusija uplitala u izbore, što Moskva poriče, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo