28.10.2024 / 07:32 Svijet - Osigurali većinu

Orban ide u Gruziju, čestitat će proruskoj stranci na pobjedi

Orban ide u Gruziju, čestitat će proruskoj stranci na pobjedi
Foto: Profimedia
Gruzijski premijer i član vladajuće stranke Gruzijski san Irakli Kobakhidze proglasio je "premoćnu" pobjedu na izborima, odbacujući sve optužbe za prijevaru i nasilje u izbornom procesu. Premijer je priznao da su se nepravilnosti dogodile, no tvrdi da su bile ograničene na nekoliko biračkih mjesta među više od 3000 ukupno.

Službeni rezultati pokazuju da je Gruzijski san osigurao većinu s 54% glasova, uprkos izlaznim anketama opozicionih TV kanala koje su ukazivale na pobjedu opozicionih stranaka. Neki od izbornih posmatrača sugerišu da su nepravilnosti mogle utjecati na rezultate. Među njima su naveli navodno zastrašivanje birača, podmićivanje, ubacivanje listića itd.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, koja zastupa prozapadne stavove, osudila je izbore zbog "potpunog krivotvorenja" glasova te je pozvala pristaše opozicije na okupljanje ispred parlamenta. Evropska unija, zabrinuta zbog demokratskog nazadovanja Gruzije i približavanja Rusiji, privremeno je obustavila proces njenog približavanja EU-u.

Istovremeno, mađarski premijer Viktor Orban, koji često izražava prijateljske odnose s Tbilisijem, bio je među prvim čestitarima na izbornoj pobjedi Gruzijskog sna te je navio svoj dolazak u Gruziju u idućim danima.

Šef Evropskog vijeća čelnika EU-a, Charles Michel, rekao je da se "navodne nepravilnosti moraju ozbiljno razjasniti i pozabaviti njima" i pozvao na brzu, transparentnu i nezavisnu istragu.

"Naravno da se moramo pozabaviti ovim nepravilnostima koje se događaju na dan izbora ili prije", rekao je gruzijski premijer za BBC.

"Ali izbori su općeniti bili u skladu s pravnim načelima i načelom demokratskih izbora", kazao je Michel.

Četiri opozicione grupe odbile su priznati izborne rezultate, osudivši ih kao lažirane, a vladajuću stranku Gruzijski san optužile su za krađu glasova. Okružena vođama opozicije, gruzijska predsjednica rekla je da se izbori ne mogu priznati te je optužila Rusiju za miješanje u izbore.

Kobakhidze je optužio opoziciju za laganje, tvrdeći da su također rekli da je glasanje lažirano 2016., 2020. i 2021. godine.
"Naravno da sada nemaju drugog načina, pa moraju reći svojim pristašama da su ili lagali ili je vlada lažirala izbore."

U intervjuu za BBC, Irakli Kobakhidze je odbacio optužbe opozicije da vlada ima proruske ili "proputinovske" tendencije. Kobakhidze je izjavio kako opozicija pokušava narušiti ugled vlade među građanima Gruzije, čiji je velik dio proevropski orijentisan. Prema njegovim riječima, Gruzija ostaje jedina zemlja u regiji bez diplomatskih odnosa s Rusijom, što je rezultat ruske okupacije 20% gruzijskog teritorija još od kratkog rata 2008. godine.

S druge strane, ruski komentatori pozitivno su reagovali na pobjedu Gruzijskog sna, smatrajući je mogućim nagovještajem povratka Gruzije pod utjecaj Moskve. Kobakhidze, međutim, ističe da Gruzija nastavlja tražiti vlastiti put, iako se evropski put zemlje trenutno ne čini izglednim.

Moćni tajkun Bidzina Ivanišvili koji stoji iza stranke Gruzijski san rekao je ranije da bi Gruzija trebala imati svoj put, navodeći kako pod svaku cijenu moraju izbjeći scenarij Ukrajine koju je kako kaže, nasilno guranje u evropske integracije dovelo do sukoba s Rusijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo