28.10.2024 / 07:26 Svijet - Tokio

Nakon izbora nejasan sastav buduće japanske vlade

Nakon izbora nejasan sastav buduće japanske vlade
Shigeru Ishiba (Foto: Agencije)
Sastav buduće japanske vlade bio je nejasan u ponedjeljak nakon što su birači kaznili skandalom okaljanu vladajuću koaliciju premijera Shigerua Ishibe, ne ostavljajući niti jednu stranku s jasnim mandatom da vodi četvrtu po veličini svjetsku ekonomiju.

Neizvjesnost je dovela do tromjesečnog minimuma valute jena jer su se analitičari pripremali za dane, ili možda sedmice, političkih prepirki oko formiranja vlade i potencijalne promjene lidera.

To dolazi u trenutku kada se zemlja suočava s ekonomskim preprekama, napetom sigurnosnom situacijom koju podstiču uporna Kina i nuklearno naoružana Sjeverna Koreja, i sedmicu prije nego što američki birači izađu na birališta na još jednim nepredvidivim izborima.

Ishibina Liberalno demokratska partija (LDP) i njen mlađi koalicioni partner Komeito osvojili su 215 mjesta u donjem domu parlamenta, u odnosu na 279 mjesta, dok su birači kažnjavali aktuelne čelnike zbog skandala u pogledu finansiranja i smanjenja troškova života. Dva ministra u vladi i Komeitov lider, Keiichi Ishii, izgubili su svoja mjesta.

Najveći pobjednik večeri, glavna opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana (CDPJ), ima 148 mjesta, znatno više u odnosu na 98 ranije, ali je i dalje daleko od većine od 233 mjesta.

Kako je propisano ustavom, stranke sada imaju 30 dana da pronađu grupu koja može vladati, a ostaje neizvjesnost koliko dugo Ishiba - koji je postao premijer prije manje od mjesec dana - može preživjeti nakon pada. Manje stranke su također ostvarile dobitke i njihova uloga u pregovorima mogla bi se pokazati ključnom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo