27.10.2024 / 22:16 Svijet - Poruke iz Izraela

Netanyahu traži nastavak rata kako bi izbjegao suđenje u decembru

Netanyahu traži nastavak rata kako bi izbjegao suđenje u decembru
Foto: X
Izraelski kolumnista Eyal Rosovsky rekao je u članku objavljenom u novinama Maariv da se aktuelni rat koji vodi Izrael produžava zbog ličnih i političkih interesa premijera Benjamina Netanyahua jer je to jedini način da se odgodi suđenje koje ga čeka u decembru.

Rosovsky, ugledni advokat i bivši savjetnik u Izraelskom ministarstvu pravde, smatra da Netanyahu ne ulaže nikakve napore da riješi trenutni sukob ili vrati zarobljenike, već traži opravdanja u produžavanju sukoba kako bi ostao na vlasti i izbjegao političke ili pravne posljedice.

Objasnio je da ovaj put otvara pitanja o iskorištavanju vojnih sukoba za ličnu korist na račun interesa države i građana te odražava preplitanje političkih interesa sa sigurnosnim i vojnim odlukama, što dovodi u pitanje budućnost zemlje.

Rješenje se ne nazire

Rosovsky smatra da se izraelski zarobljenici koji su kod Islamskog pokreta otpora (Hamasa) neće vratiti u skorijoj budućnosti jer okončanje rata nije u Netanyahuovom interesu. Naprotiv, sukob koji je počeo 7. oktobra 2023. godine se još uvijek širi i postaje sve složeniji.

U jeku ovog rata, dodaje, ubijeno je stotine vojnika, a stotine hiljada ljudi su napustili svoje domove i utočište pronašli u skloništima. Izrael, koji je osnovan na principu zaštite svojih građana kao najvažnijeg prioriteta, iznevjerio ih je jer nije vratio one koje Hamas drži.

Iako je izraelska vojska u potpunosti okupirala Pojas Gaze, pokrenula operacije u različitim područjima u Pojasu i eliminirala najistaknutije vođe Hamasa, poput Mohameda Deifa i Yahye Sinwara, rat još nije završen, a više od 100 Izraelaca je još uvijek zarobljeno u Pojasu.

Nema zarobljenika bez okončanja rata

Prema autoru članka, nema nade za povratak zarobljenika sve dok se ne postigne dogovor o okončanju rata, a to Netanyahu ne želi jer bi to značilo njegovo pojavljivanje pred sudom u decembru. Ističe da će Netanyahu tražiti odlaganje suđenja zbog njegove okupacije ratom.

U nastavku je autor rekao da nastavkom rata Netanyahu može sačuvati svoju vladu i izbjeći njen kolaps, koristeći nepostojanje istražne komisije koja bi ispitala njegovu odgovornost za trenutnu katastrofu s kojom se zemlja suočava. Svako postignuće u ratu bi se pripisivalo njemu, dok bi se za neuspjehe okrivljavala vojska ili druge strane.

Na kraju je rekao da nastavak rata znači više smrtnih slučajeva među vojnicima i civilima, produžavanje patnje talaca u tunelima u Gazi, eroziju vojnih postignuća, pogoršanje ekonomske krize i percepcije Izraela na međunarodnoj sceni, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo