27.10.2024 / 19:45 Svijet - Upozorenje iz SAD-a

Američka ministrica pritiska Netanyahua: Sudbonosna odluka za palestinsku ekonomiju!

Američka ministrica pritiska Netanyahua: Sudbonosna odluka za palestinsku ekonomiju!
Foto: X

Ministrica finansija Sjedinjenih Američkih Država Janet Yellen uputila je pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, upozoravajući ga na poteze njegovog kolege, ministra Bezalela Smotricha.

Kako prenosi Axios, koji je imao uvid u sadržaj pisma, Yellen je naglasila da Smotrich mora do 31. oktobra produžiti važan sporazum o saradnji između banaka Izraela i palestinske Zapadne obale.

Ova saradnja je ključna za funkcionisanje palestinske ekonomije, zbog čega Smotrichevo odugovlačenje predstavlja potencijalnu prijetnju ne samo za Palestinu već i za ostale regionalne aktere.

Američka administracija i Yellen vjeruju da bi, u slučaju ekonomskog kolapsa na Zapadnoj obali, došlo do urušavanja Palestinskog autoriteta, što bi dodatno ugrozilo sigurnost u regiji, kako procjenjuju analitičari.

Axios otkriva i da su uz Yellenovo pismo potpisane i izjave podrške nekoliko savezničkih država, uglavnom iz Evrope.

Inače, Smotrich, zajedno s Itamanom Ben Gvirom, slovi za najradikalnijeg ministra u Netanyahuuovoj vladi. On je dosad postavljao niz uslova palestinskim bankama, a čak i nakon što je SAD potvrdio ispunjavanje svih uslova, Smotrich je nastavio s blokadama.

Ključni sastanak kabineta zakazan je za večeras, a nakon njega se očekuje konačan ishod ovog spora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo