27.10.2024 / 17:00 Svijet - Vidljiva šteta

Satelitski snimci pokazuju štetu u napadu na iranske vojne baze

Satelitski snimci pokazuju štetu u napadu na iranske vojne baze
Foto: Planet Labs PBC via AP
Američka agencija Planet Labs objavila je satelitske snimke iz Irana koji pokazuju štetu nakon izraelskog napada nedaleko od Teherana.

Izrael je gađao vojnu bazu jugoistočno od Teherana, a koja se ranije povezivala s iranskim programom nuklearnog naoružanja.

Nekoliko zgrada oštećeno je u vojnoj bazi Parchin, za koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju ranije iznijela sumnje kako u njoj Iran provodi testove visokog eksploziva koji bi mogli pokrenuti nuklearno oružje.

Oštećenja objekata vidljiva su i u obližnjoj vojnoj bazi Khojir, za koju analitičari vjeruju da krije sistem podzemnih tunela i lokacije za proizvodnju projektila.

Američki analitičar Decker Eveleth izjavio je za Reuters kako su izraelski udari možda značajno omeli sposobnost Irana da masovno proizvodi rakete.

“Satelitski snimci iz Parchina pokazali su da je Izrael uništio tri zgrade u kojima je bilo smješteno čvrsto gorivo za balističke projektile. Ovakve objekte je jako teško napraviti. Iran je ovakve ‘mješalice za čvrsto gorivo’ uvozio tokom godina uz velike troškove i vjerovatno će ih teško zamijeniti”, naveo je.

Tri neimenovana izraelska izvora su također govorila za Axios te su rekli kako je Izrael gađao 12 tzv. miksera koji se koriste za proizvodnju čvrstog goriva za balističke rakete dugog dometa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo