27.10.2024 / 16:28 Svijet - Ovo mijenja sve

Harris pred gubitkom: Dvije ključne države više nisu sigurne?

Harris pred gubitkom: Dvije ključne države više nisu sigurne?
Foto: X

Do izbora za narednog predsjednika ili predsjednicu SAD-a ostalo je tek nešto više od sedmicu dana, a demokratska kandidatkinja Kamala Harris suočava se s nepredviđenim problemima na kraju svoje kampanje.

Osim sedam neizvjesnih "swing" država, čiji će ishod glasanja biti neizvestan do samog kraja, dvije države koje su ranije bile sigurne za demokrate sada su postale upitne.

Jedna od tih država je Minnesota, u kojoj situacija postaje izuzetno zanimljiva. Portal RealClearPolitics, koji prati rezultate anketa i sastavlja izborni pregled, smatrao je da je Minnesota stabilno demokratska.

No, posljednjih dana, ta država je prebačena među one čija je politička budućnost neizvesna. Još jedan izazov za demokrate jeste što je ovo matična savezna država Tima Walza, Harrisovog kandidata za potpredsjednika i trenutnog guvernera Minnesote.

Minnesota nije glasala za republikanca od 1972. godine, a do sada je bila značajan oslonac "plavog zida" Demokratske stranke, koja ju je smatrala gotovo sigurnom.

Druga savezna država koja pokazuje znakove promjene je Virginia. Ova država se također smatrala demokratskom tvrđavom, ali Trump je odlučio održati predizborni skup u Virginiji 2. novembra, samo tri dana prije izbora. Virginia je posljednji put glasala za republikanca 2004. godine, kada je George W. Bush pobijedio, a prije četiri godine Biden je osvojio 10% više glasova od Trumpa.

Trumpova odluka da se posveti ovom skupu, u kombinaciji s popularnošću republikanskog guvernera među stanovnicima, daje naslutiti da i Virginia može iznenaditi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo