27.10.2024 / 12:24 Svijet - Oštećeno i nekoliko kuća

Desetine ubijenih i ranjenih u izraelskim zračnim napadima na sjeveru Gaze

Desetine ubijenih i ranjenih u izraelskim zračnim napadima na sjeveru Gaze
Foto: Ilustracija
U izraelskom zračnom napadu na kuću u Jabaliji danas je ubijeno i ranjeno više ljudi, kažu palestinski medicinari, dok su izraelske snage pojačale svoju kampanju u sjevernoj Gazi, javlja Reuters.

Ljekari su rekli da je novi udar oštetio nekoliko kuća u Jabaliji, najvećem od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze, koji je bio u centru izraelske vojne ofanzive više od tri sedmice.

Izrael navodi da su se njegove snage vratile u sjeverni pojas Gaze nakon više od godinu dana rata s Hamasom kako bi iskorijenile borce te militantne grupe koji su se ondje pregrupisali. U petak je saopćeno da su tri njena vojnika ubijena u borbama na sjeveru enklave.

Izraelska vojska je u saopćenju rekla da je u posljednja 24 sata "eliminisala više od 40 terorista" u području Jabalia, kao i da je demontirala infrastrukturu i locirala "velike količine vojne opreme". Uz to, Izrael je rekao da su njegove snage eliminisale "terorističku ćeliju" tokom bliskog sukoba u centralnom području Gaze.

U međuvremenu, broj poginulih u izraelskom zračnom napadu kasno u subotu na stambenu četvrt u obližnjem gradu Beit Lahiya popeo se na 40, objavila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

Izraelska vojska navodi da je izvela "precizan napad koristeći preciznu municiju na teroriste Hamasa unutar strukture u području Beit Lahiya u Pojasu Gaze. Brojni teroristi su pogođeni u udaru".

Dodaje se da veliki broj žrtava spomenut u medijskom izvještaju nije u skladu s vrstom streljiva korištenog u preciznom napadu.

U izraelskim vojnim napadima na gradove Jabalia, Beit Hanoun i Beit Lahiya u sjevernoj Gazi dosad je ubijeno oko 800 ljudi tokom trosedmične ofanzive, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo