27.10.2024 / 12:17 Zanimljivosti - Ljekovito dejstvo

Supa koja jača imunitet: Pomaže u ublažavanju simptoma prehlade

Supa koja jača imunitet: Pomaže u ublažavanju simptoma prehlade
Foto: PIxabay

Poznato je da se konzumiranje pileće supe preporučuje kada imate prehladu, a stručnjaci navode da je to zbog karnozina, koji pomaže u borbi protiv upale i infekcija.

Da biste zaista razumjeli umirujuće i ljekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir njene sastojke supe. Nisu sve pileće supe pune hranljivih ljekovitih svojstava.

Na primjer, ultra obrađenim konzerviranim verzijama pileće supe, sa i bez rezanaca, nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina verzija pileće supe u kesici nema povrće.

Osnovni hranljivi sastojci u domaćim verzijama supe su ono što izdvaja ove supe od verzija iz kesice. Piletina obezbjeđuje telu potpuni izvor zdravih materija, kao što je karnozin, za borbu protiv infekcije i upala. Povrće obezbjeđuje široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata.

Čak i toplina pileće supe može da pomogne. Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećavaju temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja.

Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i bijeli luk, takođe oslobađaju sluz. Čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidracije.

Da biste maksimizirali zdravstvene prednosti pileće supe, preporučuje se domaća varijanta, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svježim bijelim lukom, začinskim biljem i začinima. Ova supica podiže imunitet i pravi je spas u danima prehlade.

Nauka sugeriše da pileća supa zaista pomaže u ublažavanju simptoma prehlade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo