27.10.2024 / 07:47 Svijet - Satelitski snimci

Kako je izgledao izraelski napad na iransku bivšu zgradu nuklearnog oružja

Kako je izgledao izraelski napad na iransku bivšu zgradu nuklearnog oružja
Foto: Ilustracija
Američki istraživač rekao je da je izraelski projektil u subotu pogodio zgradu koja je bila dio programa razvoja nuklearnog oružja Irana, a on i još jedan istraživač naveli su i da su pogođeni sadržaji koji se koriste za miks krutog goriva za rakete.

Procjene zasnovane na komercijalnim satelitskim snimcima postignute su odvojeno od Davida Albrighta, bivšeg U.N. inspektora oružja i Decker Eveleth, vanredni istraživački analitičar u CNA-u, javlja Reuters.

Rekli su Reutersu da je Izrael udario zgrade u Parchinu, masivnom vojnom kompleksu u blizini Teherana. Izrael je pogodio i Khojir, prema Eveletu, dio raketne strane u blizini Teherana.

Reuters je izvijestio u julu da je Khojir išao ka masovnoj ekspanziji.

Eveleth je rekao da izraelski štrajkovi mogu imati "značajno ometale sposobnost Irana da masovno proizvode rakete".

Izraelska vojska rekla je tri talasa Izraelskih "jetova" pogodila rakete i druge stranice u blizini Teherana i u zapadnom Iranu rano u subotu u odmazdi za Teheran više od 200 projektila protiv Izraela.

Iranska vojska saopćila je da su izraelski ratnici koristili "vrlo lagane bojne glave" kako bi udarile granične radarske sisteme u pokrajinama Ilama, Khuzestana i oko Teherana.

U objavama na X-u, Albright je rekao da je komercijalna satelitska slika pokazala da je Izrael udario zgradu u Parchinu pod nazivom Taleghan 2 koja je korištena za testiranje aktivnosti tokom AMAD-ovog programa za razvoj nuklearnog oružja Iran.

U.N. Nuclear WatchDog, Međunarodna agencija za atomsku energiju i američka inteligencija kaže da je Iran zatvorio program 2003. godine. Iran negira da slijedi nuklearno oružje.

Albrightu, šefu Instituta za istraživačku grupu za nauku i međunarodnu sigurnost, dat je pristup datotekama programa za knjigu nakon što su ukradeni iz Teherana, iz Izraelske mrežne agencije za obavještajne službe u 2018. godini.

Na X, rekao je da su arhivi otkrili da Iran vodi važnu testnu opremu u Taleghan 2.

Iran je možda uklonio ključne materijale prije aviona, rekao je, ali "čak i ako nijedna oprema nije ostala unutar" zgrade bi osigurala "unutarnju vrijednost" za buduće aktivnosti povezane s nukleautom oružjem.

Albright je rekao Reutersu da su komercijalne satelitske slike Parchina pokazale da je Izrael oštetio tri zgrade oko 350 metara (320 m) od Taleghan 2, uključujući dvije u kojima je pomiješano čvrsto gorivo za balističke rakete.

Nije identificirao komercijalnu firmu iz kojeg je stekao slike.

Eveleth je rekla da je slika Parchina iz planetnih laboratorija, komercijalne satelitske firme, pokazala je da je Izrael uništio tri balističke raketne zgrada za miješanje čvrstog goriva i skladište u sprečavanju kompleksa.

Planet Labs imale su takođe pokazale da je izraelski štrajk uništio dvije zgrade u kompleksu Khojir u kojima je bilo čvrsto gorivo za balističke rakete, rekao je.

Zgrade su bile zatvorene visokim prljavštinom, prema slici u koju je Reuters imao uvid. Takve su građevine povezane s proizvodnjom projektila i dizajnirane su da zaustave eksploziju u jednoj zgradi od detoniranja zapaljivih materijala u obližnjim strukturama.

"Izrael kaže da su ciljali zgrade koje stanuju miksere sa čvrstom gorivom", rekao je Eveleth. "Ovi industrijski mikseri teško su izrađivati ​​i izvoziti kontrolirani. Iran je uvozio mnoge tokom godina u velikim troškovima, a vjerovatno će ih teško zamijeniti."

Sa ograničenim operacijom, rekao je da je Izrael možda postigao značajan udarac protiv Iranske sposobnosti da masovno proizvode rakete i otežali to bilo kakvo budućim iranskim raketnim napadom za probijanje izravnih raketa.

"Čini se da su štrajkovi vrlo precizni", rekao je.

Axios je izvijestio da je Izrael uništio 12 "planetarnih miksera" za izdavanje balističkih projektila za dugoročno, citirajući tri neimenovana izraelska izvora kao što ozbiljno oštećuje iranske zalihe i može odvratiti Iran iz daljnjeg masivnog napada protiv Izraela.

Iran ima najveću raketu srednjeg Istoka i isporučilo je rakete u Rusiju za upotrebu protiv Ukrajine, ali i jemenskim Hutima pobunjenicima i libanonskoj milicijai Hezbollah, prema američkim izvorima.

Teheran i Moskva negiraju da je Rusija dobila iranske rakete, izvještava Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo