26.10.2024 / 22:23 Svijet - Intervju od tri sata

Trump kod Joea Rogana govorio o greškama, liderima i mogućem životu u svemiru

Trump kod Joea Rogana govorio o greškama, liderima i mogućem životu u svemiru
Foto: Screenshot

Objavljen je intervju republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa s najpopularnijim američkim podkasterom Joeom Roganom, u trajanju od tri sata.

Tokom širokog razgovora, bivši predsjednik je govorio o svemu, od "najveće greške" u svom mandatu u Bijeloj kući, preko razgovora s liderom Sjeverne Koreje, do pitanja postojanja vanzemaljskog života.

Rogan je prije dvije godine opisao Trumpa kao "egzistencijalnu prijetnju demokratiji" i odbio ga ugostiti u svom podkastu. Međutim, dvojac je djelovao prijateljski u petak dok su razgovarali o zajedničkom interesu za Ultimate Fighting Championship i prijateljima poput Elona Muska.

Trumpova kampanja se nada da će intervju učvrstiti njegov uticaj među muškarcima, koji čine jezgro publike Joe Rogan Experience-a, s 14,5 miliona pratilaca na Spotify-u i 17,5 miliona pretplatnika na YouTube-u.

Trump je napravio značajan zaokret posjetivši Rogana u Austinu u Teksasu, zbog čega je skoro tri sata zakasnio na miting u Traverse Cityju, Michigan, ključnom prevrtljivom okrugu gdje su se on i njegova demokratska suparnica Kamala Harris intenzivno bavili kampanjom.

Trump je Roganu rekao da je "najveća greška" njegovog mandata od 2017. do 2021. godine bila "što sam odabrao nekoliko ljudi koje nisam trebao odabrati."

„Neokonzervativci, loši ili nelojalni ljudi“, rekao je Trump, misleći na kreatore politika koji zagovaraju intervencionističku vanjsku politiku SAD-a.

„Tip poput Kellyja, koji je bio nasilnik, ali slab čovjek,“ dodao je Trump, spomenuvši svog bivšeg šefa kabineta u Bijeloj kući, Johna Kellyja, koji je New York Timesu rekao da vjeruje da je Trump pokazao „fašističke“ sklonosti.

Trump je također svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona nazvao "idiotom", ali i korisnim u nekim situacijama.

„Bio je dobar na svoj način“, rekao je Trump. „On je ludak. Kad bi zemlje vidjele ovog čudaka kako stoji iza mene, rekle bi: ‘Čovječe, Trump će objaviti rat.’ Bio je s Bushom kad su bezumno ušli na Bliski istok.“

Trump je rekao da je vrlo dobro upoznao sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, uprkos početnim prijetnjama nuklearnim oružjem, te da mu je rekao: „Mali raketni čovječe, izgorit ćeš u paklu.“

„Do kraja mog mandata nismo imali problema sa Sjevernom Korejom,“ rekao je Trump.

Dodao je da je savjetovao Kima da prestane s nagomilavanjem svog „značajnog“ arsenala oružja.

„Rekao sam: ‘Da li radiš išta drugo? Zašto ne odmoriš? Idi na plažu, opusti se.‘“

Trump je također predložio da bi mogli graditi stanove uz obalu Sjeverne Koreje.

Trump je rekao da je uvjeren da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je on bio predsjednik.

„Rekao sam, ‘Vladimire, ne ulaziš unutra,’“ rekao je Trump, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina. „Ne mogu vam reći šta sam mu tačno rekao, ali vam mogu reći da nikad ne bi ušao.“

Trump je kazao da je Putin napao Ukrajinu jer „prije svega, nimalo ne poštuje Bidena.“ Bijela kuća je ranije optuživala Trumpa da se približavao stranim autokratima.

Na pitanje o dokazima za svoje lažne tvrdnje da su mu izbori 2020. ukradeni, Trump je rekao Roganu: „Razgovarat ćemo o tome drugi put. Doveo bih gomilu dokumenata da ne biste vjerovali, izbori su bili toliko nepravedni, najnepravedniji.“

Na Roganovo insistiranje na dokazima, Trump je spomenuo neregularnosti u glasovima u Wisconsinu i tvrdio da su demokrati koristili Covid za varanje.

„Hoćeš li ikada iznijeti taj (dokaz)?“ upitao ga je Rogan.

„Uh...,“ rekao je Trump, skrenuvši na drugu temu.

Trump je kritizirao svoje političke protivnike i hvalio svoje saveznike, od kojih će se mnogi svidjeti Roganovoj publici.

Nazvao je svoju protivnicu, potpredsjednicu Kamalu Harris, „osobom s vrlo niskim IQ-om,“ a kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma „jednim od najgorih guvernera na svijetu.“

Trump je također pohvalio Elona Muska, koji je ranije bio gost Roganovog podkasta, nazivajući ga „najvećim tipom“.

Dodao je i da je „potpuno“ posvećen dovođenju Roberta F. Kennedyja mlađeg u potencijalnu novu Trumpovu administraciju.

Trump nije isključio mogućnost postojanja života u svemiru.

„Nema razloga da mislim da Mars i svi ti planeti nemaju života,“ rekao je Trump.

„Pa, Mars - poslali smo tamo sonde i rovere, i ne mislim da tamo ima života,“ rekao je Rogan.

„Možda postoji život koji još ne razumijemo,“ odgovorio je Trump.

Trump je rekao da su ga neki lideri NBC-a pokušali odvratiti od kandidature za predsjednika kako bi emisija 'The Apprentice' ostala u programu.

Trump je pod pritiskom demokrata da objavi svoje medicinske nalaze nakon što je Harris objavila svoje ranije ovog mjeseca, navodeći da je u "odličnom zdravlju".

Međutim, Trump nije direktno govorio o ovoj temi tokom intervjua s Roganom.

Umjesto toga, rekao je da su mu tokom jednog fizikalnog pregleda ljekari rekli da je njegova sposobnost da trči na strmom traci za trčanje „nevjerovatna.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo