26.10.2024 / 17:29 Svijet - Nakon obimnog napada

Iran poručio da ima 'dužnost da se brani'

Iran poručio da ima 'dužnost da se brani'
Foto: Agencije

Iran je u subotu izjavio da je "obavezan braniti se" nakon što je Izrael izveo napade na vojne ciljeve širom Islamske Republike — napade koji su uslijedili kao odgovor na balistički raketni napad Teherana na zemlju ranije ovog mjeseca.

"Iran ima pravo i dužnost braniti se od stranih akata agresije," navelo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi, pozivajući se na član 51 Povelje Ujedinjenih nacija. Međutim, režim nije odmah obećao da će odgovoriti.

Izrael je naveo da je spreman za potencijalni iranski odgovor, ali je upozorio Iran protiv takvog poteza. "Ako režim u Iranu napravi grešku započinjanja novog kruga eskalacije, mi ćemo biti obavezni da odgovorimo," izjavio je glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, u subotu ujutro, nakon završetka četverosatne operacije.

Iranska državna novinska agencija Tasnim izvijestila je da su dva vojnika poginula u noćnim napadima. Nisu navedeni dodatni detalji.

Prema dvojici iranskih zvaničnika na koje se poziva The New York Times, jedna od meta bila je S-300 sistem protuzračne odbrane na međunarodnom aerodromu Imam Homeini blizu Teherana. (

Izrael je navodno ciljao ruski S-300 sistem protuzračne odbrane blizu iranskog nuklearnog postrojenja Natanz u aprilu.

Izraelski dronovi su također ciljali tajnu vojnu bazu Parchin na periferiji Teherana, dodaje izvještaj New York Timesa, navodeći da je jedan dron pogodio mjesto, dok su drugi oboreni.

Izrael godinama tvrdi da je Iran u Parchinu provodio aktivnosti povezane s programom nuklearnog naoružanja, gdje je UN-ova nuklearna agencija IAEA 2016. navodno pronašla dokaze o aktivnostima vezanim za nuklearno oružje.

Međutim, nije potvrđeno koje su specifične mete gađane u Parchinu, a istraživač u Međunarodnom institutu za strateške studije rekao je da se radi o postrojenju vezanom za proizvodnju raketa.

Izraelska operacija, koja je ciljala mete udaljene oko 1.600 kilometara (1.000 milja), označila je neviđeni napad u smislu obima, trajanja i izraelskog neposrednog priznanja odgovornosti.

Međutim, Izrael nije ciljao nuklearna ni naftna postrojenja, slijedeći pritisak Bidenove administracije. SAD je, zauzvrat, podržao izraelski napad kao čin samoodbrane i jasno stavio do znanja da je spreman pomoći Izraelu u obrani od iranskog odgovora.

Washington Post citira izvor upoznat sa situacijom, navodeći da je napad osmišljen da minimizira žrtve i omogući Teheranu da negira bilo kakvu veliku štetu, čime bi se spriječila eskalacija između zemalja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo