26.10.2024 / 16:45 Svijet - Teheran

Rusija i Njemačka pozvale Izrael i Iran na smirivanje sukoba

Rusija i Njemačka pozvale Izrael i Iran na smirivanje sukoba
Foto: Arhiv

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je pozvao Iran da stane na kraj spirali sukoba s Izraelom nakon što je ta zemlja napala iranska vojna postrojenja, a rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba dviju država.

„Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo nastaviti s masivnim reakcijama eskalacije. To mora stati sad. To će pružiti priliku za miran razvoj na Bliskom istoku”, napisao je Scholz na platformi X.

Izrael je u noći na subotu napao iranske vojne lokacije, no čini se da osveta za raniji iranski napad ovaj mjesec nije ciljala na naftna i nuklearna postrojenja Islamske Republike, što se ranije razmatralo, no protiv čega su upozorili izraelski saveznici, prvenstveno SAD, ali i arapske zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je pak reklo da je duboko zabrinuto zbog eskalacije sukoba Izraela i Irana, pa pozvalo na normalizaciju situacije na Bliskom istoku.

„Pozivamo sve uključene strane da se suzdrže, zaustave nasilje i izbjegnu katastrofalni scenarij”, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo