26.10.2024 / 15:30 Svijet - Drastičan korak

Britanci razmatraju zabranu kupovine mobitela za mlađe od 16 godina

Britanci razmatraju zabranu kupovine mobitela za mlađe od 16 godina
Foto: Ilustracija
Prošle godine, Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo je revolucionarni Zakon o internetskoj sigurnosti (Online Safety Act), čiji je cilj zaštititi djecu na društvenim mrežama.

Taj zakon uveo je provjeru starosti za pristup uslugama za odrasle i natjerao društvene mreže da aktivno štite mlade od štetnog sadržaja. Ipak, britanski ministri sada razmatraju još drastičniji korak - zabranu prodaje mobitela mlađima od 16 godina.

Motivacija za ovu zabranu leži u zabrinutosti zbog sveprisutnog internetskog nasilja, pristupa pornografiji i izloženosti nasilnim sadržajima. Zagovornici zabrane, poput Esther Ghey, čija je kći tragično ubijena, tvrde kako su nasilni sadržaji na internetu djelomično potaknuli nasilje među tinejdžerima, prenosi Index.

Istraživanja su pokazala da bi mnogi roditelji podržali ovu mjeru. Prema anketi organizacije Parentkind, 58% roditelja podržava zabranu pametnih telefona mlađima od 16 godina, dok anketa istraživačke kuće More in Common pokazuje da čak 64% roditelja dijeli to mišljenje. Konzervativka Miriam Cates smatra da bi zabrana mogla zaštititi mentalno zdravlje djece.

Međutim, primjena ove zabrane nije sigurna. Većina problema koje zabrana pokušava riješiti već su djelomično obuhvaćeni Zakonom o internetskoj sigurnosti. Osim toga, neki konzervativci smatraju da država ne bi trebala zadirati u roditeljske odluke. Jedan izvor iz vlade izjavio je:

"Nije uloga države da mikroupravlja roditeljima; cilj je povećati njihovu svjesnost o postojećim ograničenjima i alatima za kontrolu sadržaja."

Iako se o zabrani tek raspravlja, ako bude donesena, to bi bio značajan trenutak u globalnom pokretu zaštite djece od opasnosti online svijeta. Dok su neke države već zabranile djeci pristup društvenim mrežama, zabrana prodaje mobitela tinejdžerima bila bi korak dalje u kontroli tehnologije i sigurnosti mladih.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo