26.10.2024 / 14:28 Regija - Beograd

Vučić očekuje od Picule izvinjenje za ocjene o Srbiji kao preduslov sastanka

Vučić očekuje od Picule izvinjenje za ocjene o Srbiji kao preduslov sastanka
Foto: Arhiv

Novoimenovani izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula smije doći u Srbiju, ali se prije toga mora izviniti za ono što je govorio o Srbiji i o njoj treba govoriti s mnogo više poštovanja, izjavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Morat će mnogo ljepše govoriti o Srbiji, s mnogo više poštovanja, da bi ispunio uslov i kvalificirao se da dođe do mene", kazao je Vučić gostujući u subotu u provladinoj TV Prva, prenosi Hina.

Vučić od Picule očekuje "da govori istinu, a ne da laže kao što je lagao, i da se ispriča za ove teške i lažne optužbe, a onda će moći razgovarati sa mnom".

Navodeći kako je Picula tražio sankcije protiv Srbije, te obustavu pregovora s Evropskom unijom, Vučić je kazao da je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu "za terorizam" i nazvao dijelom neke "crne ruke".

Vučić je za Piculu naveo da je čovjek koji je "govorio protiv Srbije, protiv rezolucije o Jasenovcu, a pozivao na usvajanje rezolucije o Srebrenici".

"Uvijek je imao antisrpsku politiku", kazao je predsjednik Srbije, rekavši kako nije njegova obaveza sastati se s čovjekom koji je pozivao na sankcije Srbiji i optuživao SPC za terorizam.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo