26.10.2024 / 14:09 Zanimljivosti - Pripazite

Zašto kosti nisu sigurna poslastica za pse?

Zašto kosti nisu sigurna poslastica za pse?
Foto: Ilustracija

Iako je uvriježeno mišljenje da su kosti prirodna poslastica za pse, one mogu donijeti više štete nego koristi.

Mnogi vlasnici pasa misle da je davanje kostiju savršen način za zadovoljavanje psećeg instinkta za žvakanjem, no istina je da kosti, osobito kuhane, mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za zdravlje ljubimca.

Jedan od najvećih rizika je pucanje kosti na oštre dijelove. Kuhane kosti postaju lomljive i lako pucaju što može dovesti do stvaranja oštrih fragmenata koji mogu ozbiljno povrijediti unutarnje organe psa.

Ovi oštri komadići mogu uzrokovati ogrebotine ili čak probijanje probavnog trakta, što može zahtijevati hitnu operaciju. Osim toga, manje kosti ili dijelovi kostiju mogu se zaglaviti u grlu uzrokujući gušenje ili poteškoće s disanjem.

Sirove kosti, iako su manje sklone lomljenju, također nisu potpuno sigurne. Mogu izazvati bakterijske infekcije poput salmonele, što može biti opasno i za psa i za članove porodice. Psi također mogu prekomjerno koristiti zube na tvrdim kostima što može rezultirati lomovima zubi ili oštećenjem desni.

Dugotrajna izloženost konzumiranju kostiju može dovesti i do zatvora jer fragmenti kosti otežavaju probavu stvarajući blokade u crijevima. Simptomi poput povraćanja, bolova u trbuhu i nemogućnosti vršenja nužde znakovi su da je došlo do ozbiljnih problema.

Najopasnije kosti za pse su kuhane kosti, osobito one od peradi poput piletine i puretine, kao i svinjske i goveđe kosti koje su termički obrađene. Kuhane kosti, bez obzira na vrstu mesa, postaju krhke i lako pucaju na oštre fragmente. Ti fragmenti mogu uzrokovati ozbiljne povrede unutar probavnog sistema psa, uključujući probijanje crijeva, oštećenje jednjaka, gušenje ili blokade u crijevima.

Pileće i pureće kosti posebno su problematične jer su tanke i lomljive što ih čini sklonijima pucanju u male, oštre dijelove koji lako mogu ozlijediti psa. Svinjske kosti su, s druge strane, vrlo masne i, osim što se mogu lomiti, mogu izazvati probavne smetnje i pankreatitis, dok goveđe kosti mogu biti izuzetno tvrde i uzrokovati pucanje zuba, prenosi Index.

Sirove kosti su općenito sigurnije jer su manje krhke, no čak i tada postoji rizik od bakterijskih infekcija, poput salmonele, što je još jedan razlog za oprez.

Kako biste izbjegli ove opasnosti, najbolje je odabrati sigurne i kvalitetne alternative poput gumenih igračaka za žvakanje ili posebno dizajniranih poslastica koje zadovoljavaju potrebu za žvakanjem, a pritom ne ugrožavaju zdravlje vašeg psa. Pazite da ono što dajete svom ljubimcu nije samo ukusno već i sigurno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo