25.10.2024 / 11:56 Zanimljivosti - Beč

Počele pripreme za jedan od najvećih božićnih sajmova u Evropi

Počele pripreme za jedan od najvećih božićnih sajmova u Evropi
Foto: (c) Stadt Wien Marketing/ Christian Jobst
Christkindlmarkt ispred bečke Vijećnice, jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi, donosi tradicionalne specijalitete, rukotvorine i prazničnu atmosferu za posjetioce svih generacija.

Pripreme za sajam započele su prošle sedmice. Na obje strane parka ispred Vijećnice postavljaju se ukrasi i osvjetljenje, dok će od sljedeće sedmice cijeli trg postati prava praznična pozornica s gotovo 100 bogato ukrašenih štandova koji će 15. novembra otvoriti svoja vrata posjetiocima.


(c) Stadt Wien Marketing/Johannes Wiedl

Zahvaljujući proširenim stazama i ugodnim šetnicama, gosti će imati dovoljno prostora za uživanje. O popularnosti sajma svjedoči brojka od 3,3 miliona posjetilaca u prošloj godini, među kojima je bilo i onih koji su iz inostranstva stigli samo radi sajma.


(c) Max Spitzauer

Osim štandova s rukotvorinama i suvenirima, djeca i porodice su u centru pažnje. Radionice za najmlađe nude kreativne aktivnosti, a vikendom se održavaju predstave i zabavni programi poput lutkarskog pozorišta Kasperl i muzičkih nastupa. Ljubitelji prazničnih fotografija pronaći će savršeno mjesto kod popularnog drvceta "Herzerlbaum" ukrašenog sa 200 svjetlećih srca i "kutka za poljupce".


(c) PID/ Jobst

Posebnu notu adventskom ozračju dodaje Internacionalno adventsko pjevanje, tradicionalna manifestacija koja okuplja horove iz cijelog svijeta. Tokom adventskih vikenda, posjetioci imaju priliku uživati u izvedbama više od 85 horova, uz slobodan ulaz.

Za ljubitelje klizanja, na 3.000 kvadratnih metara u parku nalazi se ledena staza „Eistraum“ (Ledeni san), dok je za najmlađe pripremljena besplatna staza za učenje prvih koraka na ledu, javlja Ured Grada Beča u Sarajevu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo