26.10.2024 / 13:35 Kultura - Brčko

Nišić dodijelio nagrade pobjednicima 41. internacionalnih susreta pozorišta

Nišić dodijelio nagrade pobjednicima 41. internacionalnih susreta pozorišta
Foto: FENA

Svečanom dodjelom nagrada, gradonačelnik Zijad Nišić zatvorio je ovogodišnje Internacionalne teatarske susrete Brčko distrikta.

- Ovo je bilo mjesto razmjene emocija glumaca i publike na jednom mjestu. Nastojaćmo da u budućnosti napravimo naš tetatar i da uz sve elmenete i resurse to smjestimo na jedno mjesto. Ovaj festival je mesto koje afirmiše Brčko i ako ništa publika je imala jedno lijepo putovanje kroz vrijeme, prostor i sudbine i reagovali su na isti način, na sva očekivanja i probleme. Mislim da ovu umjetnost treba instalirati u Brčkom kao kontinuitet - kazao je gradonačelnik Nišić.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini Statua „Gran prix Susreta“ dodijeljena je predstavi „Majka“, autora Floriana Zellera, reditelja Dine Mustafića, a u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Selimović u predstavi „Otac“ u produkciji beogradskog Ateljea 212, autora Floriana Zelera i redatelja Paola Magelja.

Glumica Hana Selimović kaže da je iznenađena nagradom.

- Radujem se nagradi, bez obzira na sve, naš rad je temeljan i važan i koliko god je naša zajednička predstava ona je u velikoj mjeri i predstava Voje Brajovića u najboljem smislu te riječi - rekla je novinarima Hana Selimović.

Stručni žiri je odlučio da se nagrada za najbolji dramski tekst dodijeli Nebojši Iliću za dramski tekst „Kuća“; reditelja Vojislava Brajovića, u produkciji Zvezdara teatra Beograd, dok je nagradu za najbolju režiju dobio Dino Mustafić za predstavu „Majka“ rađenu prema tekstu autora Floriana Zelera u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Nebojša Ilić u predstavi „Kuća“ u produkciji Zvezdara teatra Beograd (autor Nebojša Ilić).

- Mnogo mi znači ova nagrada i hvala svima i mojim kolegama na sceni, a posebno Voji Brajoviću koji je režirao ovu predstavu sa puno uvažavanja prema tekstu i sa puno ljubavi i znanja. Hvala žiriju na nagradi i publici koja je gledala sve ove predstave - kazao je glumac Nebojša Ilić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo