26.10.2024 / 12:53 Svijet - LDP

Neizvjesni izbori u Japanu: Hoće li vladajući izgubiti većinu?

Neizvjesni izbori u Japanu: Hoće li vladajući izgubiti većinu?
Foto: X
Kandidati na neizvjesnim japanskim izborima zakazanim za sutra koriste zadnji dan da privuku nove birače, a ankete pokazuju da bi vladajuća koalicija mogla izgubiti većinu.

Takav ishod predstavljao bi veliko iznenađenje i najgori rezultat za Liberalnu demokratsku stranku (LDP) od 2009. godine, potencijalno i kraj mandata premijera Shigerua Ishibe.

Ishiba, ljubitelj vozova, pop idola iz sedamdesetih i maketa brodova i aviona, tek je prošli mjesec preuzeo kormilo LDP-a, stranke koja vlada Japanom gotovo sedam decenija.

Nakon žestoke unutarnje utrke 67-godišnji bivši ministar odbrane postao je premijer 1. oktobra. Nekoliko dana kasnije raspisao je privremene izbore i najavio "novi Japan".

Ishiba tvrdi da će oživjeti zapuštene ruralne krajeve i uhvatiti se u koštac s katastrofalnom japanskom demografskom slikom kroz porodične politike i uvođenje fleksibilnih radnih sati.

No čelnik LDP-ja odustao je od ranijeg stava da će omogućiti vjenčanim parovima da imaju različita prezimena, a u svoju je vladu imenovao samo dvije ministrice.

Vladajućoj stranci situaciju otežava rast cijena, kao i posljedice skandala sa stranačkim fondovima koji je pomogao u padu prošlog premijera Fumija Kishide.

Anketa koje su u petak provele dnevne novine Yomiuri Shimbun pokazala je da će se LDP i njegov koalicijski partner Komeito morati teško boriti za dobivanje potrebne većine od 233 mjesta u donjem domu parlamenta.

Ishiba je kao svoj cilj odredio dobivanje većine, pa bi neuspjeh potkopao njegov položaj u LDP-u i značio da su potrebni drugi koalicijski partneri ili uspostavljanje manjinske vlade.

Lokalni mediji prognoziraju da bi Ishiba u slučaju lošeg rezultata mogao čak i dati ostavku odmah nakon izbora, čime bi postao premijer s najkraćim mandatom u historiji poslijeratnog Japana.

Aktualni rekord drži Naruhiko Higashikuni koji je na toj funkciji nedugo nakon kraja Drugog svjetskog rata služio samo 54 dana, četiri više od britanske premijerke Liz Truss 2022. godine.

"Situacija je ekstremno ozbiljna", rekao je Ishiba u petak. No dan kasnije na predizbornom skupu dao je novo obećanje o obnovi zemlje.

"Želimo početi iznova kao pravedna, ispravna i iskrena stranka, te od vas tražimo mandat", kazao je.

LDP je u mnogim okruzima u tijesnoj utrci s kandidatima Ustavne demokratske stranke (CDP), druge najveće u parlamentu, predvođene popularnim bivšim premijerom Yoshihikom Nodom.

"Politika LDP-a se temelji na brzopleto usvojenim politikama za one koji im daju puno novca", rekao je Noda na skupu u subotu.

"No oni na ranjivim položajima, koji ne mogu donirati novac, ignorirani su", dodao je čelnik CDP-a i optužio svoje protivnike da su dali nedovoljnu podršku žrtvama zemljotresa u centralnom Japanu.

Nodin stav je "pomalo sličan LDP-u", on je "praktički konzervativac", rekao je agenciji France Presse Masato Kamikubo, politolog sa univerziteta Ritsumeikan.

"CDP i Noda ne mogu biti alternativa LDP-a i to misli puno birača”, tvrdi Kamikubo.

Ishiba je obećao da neće aktivno podržavati političare LDP-a uključene u skandal s fondovima, iako su oni i dalje kandidati na izborima.

Mediji prenose da je stranka dala oko 132 hiljada dolara i okruzima u kojima kampanje vode ti političari.

"Zaista je frustrirajuće čuti takva izvješća u ovom trenutku", rekao je Ishiba u četvrtak.

"Ti kandidati neće koristiti novac", dodao je i poručio da "ne smiju biti poraženi od onih s pristranim pogledima".

Hitomi Hisano, neodlučni birač iz centralne regije Aichi, za AFP je rekao da je skandal LDP-a velik faktor za njega.

"LDP je predugo na vlasti", rekao je 69-godišnjak.

"Zbog toga ih dio mene želi kazniti", nastavio je Hisano, no zaključio da "nema drugih stranaka koje su dovoljno pouzdane da dobiju njegov glas".

Rintaro Nishimura iz think tanka Asia Group rekao je da je Ishibin položaj ugrožen i u slučaju pobjede i poraza.

"Štogod bili rezultati, Ishibina dugovječnost na mjestu premijera je u pitanju."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo