26.10.2024 / 10:47 Svijet - Parlamentarni izbori

Gruzijci danas na biralištima: Hoće li izabrati evropski ili ruski put?

Gruzijci danas na biralištima: Hoće li izabrati evropski ili ruski put?
Foto: X
Gruzijci danas glasaju na parlamentarnim izborima koje vladajući i opozicija prikazuju kao egzistencijalnu borbu koja će odlučiti hoće li se zemlja dodatno približiti Zapadu ili vratiti Moskvi.

 

Glasači biraju između vladajuće stranke Gruzijski san, koja je na vlasti od 2012., i četiri glavna bloka koji predstavljaju prozapadnu opoziciju. Otprilike 3,5 miliona Gruzijaca ima pravo glasa, prenosi HINA.

Gruzija, kojoj su proruski separatisti oduzeli velik dio teritorija 1990-ih te je poražena u kratkotrajnoj ruskoj invaziji 2008., decenijama je bila jedna od najviše prozapadnih država proizašlih iz Sovjetskog Saveza. No, od ruske invazije na Ukrajinu 2022., Gruzijski san je zemlju ponovo okrenuo prema Moskvi, optuživši Zapad da ju pokušava uvući u rat. Opozicija tu promjenu kursa naziva izdajom evropske budućnosti zemlje.

Mediji naklonjeni suprotnim stranama su objavili različite predizborne ankete, pri čemu pristaše opozicije predviđaju da će Gruzijski san izgubiti većinu u parlamentu, a oni koji podržavaju vladajuću stranku prognoziraju joj najveću pobjedu dosad.

Iako sve strane tvrde da žele mirne izbore, zemlja je imala nestabilnu političku historiju od raspada SSSR-a s nekoliko pobuna i građanskih nemira.

Vlasti su ove godine upotrijebile silu kako bi prekinule proteste protiv zakona prema kojem se grupe koje primaju sredstva iz inostranstva trebaju registrirati kao strani agenti, što su oporba i Zapad nazvali mjerom za gušenje opozicije nadahnutom ruskim primjerom.

Povučen milijarder i osnivač Gruzijskog sna Bidzina Ivanišvili je izbore prikazao kao egzistencijalnu borbu radi sprečavanja toga da "Stranka globalnog rata" na Zapadu dovede Tbilisi u direktan sukob s Moskvom.

"Trenutno neki ljudi ne razumiju opasnost koja bi im mogla prijetiti budemo li poraženi. No, mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pobijedili i ljudima pokazali ispravan put", rekao je aktivist Gruzijskog sna Sandro Dvališvili za Reuters.

Gruzijski san tvrdi da namjerava osvojiti tri četvrtine zastupničkih mjesta u parlamentu kako bi ustavom zabranio glavnu opozicionu stranku Ujedinjeni nacionalni pokret.

Opozicione stranke i predsjednica Salome Zurabišvili, kritičarka vlade s uglavnom ceremonijalnim ovlastima, optužuju Gruzijski san da kupuje glasove i zastrašuje birače, što vladajuća stranka poriče.

Opozicioni aktivisti tvrde da samo blizak savez sa Zapadom, uključujući članstvo u Evropskoj uniji, može Gruziju zaštititi od Rusije.

"Glad ruskog imperijalizma ne poznaje granice. Zato nam trebaju snažni saveznici. A ti su snažni saveznici u Evropskoj uniji", rekla je Nana Malaškija, bivša javna službenica koja se prošle godine proslavila mašući zastavom Unije dok ju je policija gađala vodenim topom na protestu. Sada se kandidirala na parlamentarnim izborima.

Evropska unija je Gruziji prošle godine dala status kandidata, no suspendovala je njenu prijavu zbog nazadovanja demokratije pod Gruzijskim snom.

Četiri glavne opozicione stranke namjeravaju formirati koalicijsku vladu kako bi s vlasti zbacili Gruzijski san, zemlju vratili na put prema članstvu u EU-u.

"Poprilično sam sigurna da će sutrašnje glasanje pokazati da gruzijski narod bira evropski prosperitet umjesto međunarodne izolacije", kazala je u petak Tina Bokučava, čelnica Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo