26.10.2024 / 07:26 Svijet - Teheran

'Odmazda završena': Detalji izraelskog napada na Iran

'Odmazda završena': Detalji izraelskog napada na Iran
Foto: Ilustracija / X
Američki i izraelski dužnosnici izjavili su za Axios da su izvedena ukupno tri vala napada. 

Prvi val bio je usmjeren na iranske sisteme protuzračne odbrane. Drugi i treći val ciljali su baze s raketama i bespilotnim letjelicama, kao i tvornice oružja.

Izraelska vojska je objavila saopćenje u kojem stoji da je napad na Iran završen.

"Prije kratkog vremena, IDF je završio precizne i ciljane napade na vojne ciljeve u nizu područja u Iranu. Naši avioni su se sigurno vratili kući. Napad je izveden kao odgovor na napade iranskog režima na državu Izrael i njezine građane posljednjih mjeseci. Odmazda je završena i misija je ispunjena", saopćeno je.

Netanyahuov ured: Odluka je donesena jednoglasno

Izraelski sigurnosni kabinet jednoglasno je izglasao odobrenje napada na Iran, rekli su iz ureda Benjamina Netanyahua za CNN.

Glasanje je održano tokom telefonskog poziva nekoliko sati prije napada, prema uredu, prenosi Index.

Prošle sedmice jedan izraelski dužnosnik rekao za CNN da vlada još nije donijela odluku o tome kako postupiti nakon raketnog napada koji je Iran pokrenuo 1. oktobra.

Izraelski udari na Iran dogodili su se u trenutku dok se američki državni sekretar Antony Blinken vraćao u Sjedinjene Američke Države nakon turneje po Bliskom istoku gdje je pozvao Izrael da odgovori Iranu na način koji neće dodatno eskalirati sukob u regiji.

Izvori iz Teherana: Iran zadržava pravo odgovoriti na agresiju

Stižu reakcije Teherana na izraelske zračne napade. Novinska agencija Tasnim citirala je izvore koji da kažu da Iran zadržava pravo odgovoriti na bilo kakvu "agresiju".

Izvori su također rekli agenciji kako nema sumnje da će se Izrael suočiti s proporcionalnom reakcijom za svaku akciju koju poduzme.

Na društvenim mrežama pojavio se niz snimaka koje su navodno nastale tokom napada na Teherana. Na snimkama se vidi kako eksplozije obasjavaju nebo.

Britanska vlada: Podržavamo pravo Izraela na samoodbranu

Britanska vlada je iskazala podršku Izraelu.

"Pomno pratimo ovu situaciju. Podržavamo pravo Izraela na samoobranu i zaštitu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu", poručio je glasnogovornik britanske vlade.

Bliski istok očekivao je izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. oktobra na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila, što je predstavljalo drugi direktan iranski napad na Izrael u šest mjeseci.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da je Izrael napao i nekoliko vojnih lokacija u južnoj i središnjoj Siriji. Udari su se dogodili istovremeno s prvim valom napada na Iran. Iran je zatvorio svoj zračni prostor. Zračni prostor bit će zatvoren do subote u 9:00 ujutro po lokalnom vremenu (7:30 po hrvatskom vremenu).

Irak do daljnjeg obustavio letove

Irački državni mediji saopćili su da su letovi iz svih aerodroma obustavljeni do daljnjeg.

Irak je smješten između Izraela i Irana pa se pretpostavlja da su izraelski avioni letjeli kroz irački zračni prostor tokom noćašnjeg napada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo