25.10.2024 / 23:27 Muzika i Film - U 84. godini

Preminuo Phil Lesh, basista grupe Grateful Dead

Preminuo Phil Lesh, basista grupe Grateful Dead

Phil Lesh, basista i jedan od osnivača kultnog rock benda Grateful Dead, preminuo je. Imao je 84 godine.

Vijest je objavljena na Leshovom verifikovanom Instagramu u petak, gdje se navodi da je preminuo "mirno" u petak ujutro.

"Bio je okružen porodicom i pun ljubavi. Phil je donosio ogromnu radost svima oko sebe i ostavlja iza sebe naslijeđe muzike i ljubavi," navodi se u objavi na društvenim mrežama. "Molimo vas da poštujete privatnost porodice Lesh u ovom trenutku."

CNN je kontaktirao predstavnika benda Grateful Dead. Nije odmah bio dostupan uzrok smrti, ali je Associated Press izvijestio da je Lesh prethodno preživio rak prostate, rak bešike i transplantaciju jetre 1998. godine, koja je uslijedila nakon infekcije hepatitisom C i godina prekomjernog konzumiranja alkohola.

Lesh, rođen u Berkeleyu u Kaliforniji, suosnovao je bend Grateful Dead 1965. godine u Palo Altu zajedno s Jerryjem Garcijom, Bobom Weirom, Ron "Pigpen" McKernanom i Billom Kreutzmannom.

Također obučen na violini i trubi, Lesh je kao tinejdžer dobio drugo mjesto u Oakland Symphony Orchestra u Kaliforniji.

Lesh je 1965. godine vozio kamion za poštu i radio kao tonski inženjer za malu radio stanicu kada ga je Garcia zamolio da svira bas za mladi rock bend, tada poznat kao The Warlocks.

Nakon što je stekao osjećaj za instrument i učio s Garcijom, par bi često izmjenjivao ko vodi melodiju pjesama koje su stvarali, čime su uspostavili jednu od mnogih specijalnosti po kojima će Dead postati poznati – duge i improvizovane dionice koje su značile da nijedna uživo izvedena verzija određene pjesme nikada nije bila ista.

"Uvijek je fluidno, jednostavno to otkrijemo u hodu," rekao je Lesh tokom rijetkog intervjua za AP 2009. godine. "Ne možete te stvari postaviti u kamen u prostoriji za probu."

Iako je uglavnom poznat po svom legendarno improvizovanom bas sviranju, Lesh je komponovao muziku za neke od najvoljenijih pjesama benda i povremeno pružao vokale. Među tim pjesmama su "Pride of Cucamonga," "Unbroken Chain" i "Box of Rain."

Godine 2002. Lesh je zajedno s Weirom posmatrao kako je to osjećati se kao dio grupe koja je pravila istoriju dok nastupaju na pozornici.

"To je kada je cjevovod otvoren, a taj vječni trenutak – kako on opisuje – gdje muzika zaista živi, otvoren je za nas i postajemo posuda kroz koju to prolazi, tako da je muzika na neki način o donošenju vječnosti u vrijeme," rekao je Lesh tada za CNN, odgovarajući na Weirove komentare.

Bend je postao poznat po svojim legendarnim nastupima uživo, otvarajući put drugim popularnim grupama kao što je Phish.

Što se tiče snažnog fanbaze i sljedbenika Dead-a, Lesh je 2002. godine rekao: "To je zajednica koja zaista generira ovu muziku, a mi smo tu samo da to primamo, možda na višem nivou. Dakle, uzimamo to od njih i vraćamo im."

Kasniji život
Nakon što se Grateful Dead raspao 1995. godine nakon Garcijeve smrti, Lesh se većinom suzdržavao od pridruživanja drugim preživjelim članovima na njihovim ponovnim nastupima.

Međutim, učestvovao je u Grateful Dead turneji 2009. godine, kao i 2015. godine u seriji koncerata "Fare Thee Well" povodom 50. godišnjice benda.

Nastavio je često svirati s rotirajućim sastavom muzičara koje je nazvao Phil Lesh and Friends.

Dead će biti počašćeni u januaru na dobrotvornom gala događaju uoči Grammy nagrada u Los Angelesu. Bend je 2007. godine dobio nagradu za životno dostignuće od Recording Academy.

U razgovoru s CNN-om 2006. godine, Lesh je razmišljao o osjećaju nastupanja s svojim članovima benda.

"To je raj. U tom trenutku, zapravo nisam prisutan. I niko nije. Mi smo muzika, i naše ličnosti zapravo prestaju postojati. Bivamo apsorbovani u veću ličnost grupnog uma, to je ono što je stvoreno. To je ono što se stvara kada kreativno improvizujemo, i tok se zaista događa. Kada zapravo kanališemo, otvaramo taj cjevovod za drugu stvarnost koja nam se obraća. A mi djelujemo kao transformatori, i moramo to srozati u muzičku misao. Ali ovo nije nešto što možete raditi svjesno, naučiti ili vam podučiti. To je jednostavno nešto što vam se događa kada su zvijezde pravilno poravnate i kada je vaša individualna svijest dovoljno otvorena."

Lesh je ostavio iza sebe suprugu Jill i sinove Briana i Grahama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo