25.10.2024 / 22:37 Svijet - Situacija postaje napetija

Iran spreman za moguće sukobe, vojska u stanju pune pripravnosti

Iran spreman za moguće sukobe, vojska u stanju pune pripravnosti
Foto: X

Vrhovni iranski vođa zatražio je od vojske da bude pripravna za sve moguće scenarije, a predsjednik te zemlje tvrdi da Teheran ne traži sukobe.

Dok svijet u strahu prati svaki potez Irana i Izraela, situacija na Bliskom istoku postaje sve napetija.

Nakon iranskog raketnog napada na Izrael očito je da su iranske vlasti dugo pripremale teren za potencijalni regionalni rat, spremne za gotovo svaki scenariji. Iranski zvaničnici već su u više puta izjavili kako su u stanju nositi se s izraelskim napadima, a izvještaj iz Revolucionarne garde i iranske vojske otkrivaju više detalja o tim pripremama.

Iran je, naime, pojačao svoju odbranu na ključnim vojnim i nuklearnim postrojenjima, a iranske oružane snage stavljene su u stanje pune pripravnosti.

New York Times navodi da bi Teheran u slučaju izraelskih napada razmotrio lansiranje do hiljadu balističkih projektila na izraelski teritorij i poticanje savezničkih oružanih skupina na napade u regiji. U slučaju napada na iranske energetske resurse ili nuklearna postrojenja, Iran bi gotovo sigurno odgovorio ozbiljnim vojnim potezima.

Najviši iranski vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je jasne naredbe iranskoj vojsci za pripremu na sve oblike izraelske agresije, uključujući širok spektar vojnih planova za različite vrste napada. Iranski izvori potvrđuju da bi Iran mogao pokrenuti napade s velikim vojnim kapacitetima, uključujući balističke projektile i ometanje protoka teretnih brodova kroz Perzijski zaljev i Hormuški moreuz – ključno strateško mjesto za globalnu trgovinu energijom.

Izraelski analitičari pak smatraju da bi takva strategija iranskog ometanja mogla imati dramatičan utjecaj na cijene nafte i ekonomsku stabilnost širom svijeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo