25.10.2024 / 22:00 Crna hronika - Ministar unutrašnjih poslova USK-a

Habibija: Neke mreže su bez ikakve cenzure i potiču mlade na krivična djela

Habibija: Neke mreže su bez ikakve cenzure i potiču mlade na krivična djela
Foto: FTV

O terorističkom činu koji je potresao bh. javnost, za Federalnu televiziju govorio je ministar unutrašnjih poslova USK-a Adnan Habibija.

Kazao je da zasad nema dodatnih informacija po pitanju slučaja ubistva policijskog službenika u Bosanskoj Krupi.

„Manje-više javnost je upoznata s onim što se dešavalo sinoć i danas u toku dana. Nema nekih dodatnih informacija, ali ono što mogu reći je da će policija USK-a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva i dalje da vrši pretrese i da dolazi i do dodatnih detalja i činjenica iz ovog konkretnog slučaja“, kazao je.

Ministar Habibija naglasio je da se radi o jednom gnusnom krivičnom djelu koje je, kako kaže, na neki način zaintrigiralo javnost u Bosni i Hercegovini, ali i sve nas iznenadilo.

„Jer da i pomislite na to da jedan 15-godišnjak može ući i usuditi se ući u policijsku stanicu i napasti policijske službenike, to stvarno niko nije mogao očekivati“, poručio je.

Na pitanje je li u konkretnom slučaju riječ o propustu MUP-a i Uprave policije, kaže da je angažovana unutrašnja kontrola koja će provesti detaljnu istragu, ali da prema preliminarnim informacijama nije bilo nikakvih propusta.

„Policijski službenici koji su tu noć radili vjerovatno su pomislili da je taj 15-godišnjak došao da traži spas i zaštitu od nečeg, a, zapravo, desilo se ono najgore, da je on tako mučki napao hladnim oružjem, nožem, i jednog policijskog službenika usmrtio, a drugog teško ranio“.

Ističe da teret sigurnosti nije samo na policiji i na sigurnosnim agencijama, već teret sigurnosti nose sve institucije koje su u sistemu države BiH. Svaka institucija treba da preuzme svoj dio odgovornosti, poručio je.

„Prvenstveno tu mislim na odgojno-obrazovni sistem, jer vidite šta se dešava, da se dobna granica kod počinjenja tih teških krivičnih djela promjera ka dolje".

Osvrnuo se i na moguće motive, kazavši da to treba utvrditi istraga te da pojedini portali daju 'neke nekredibilne informacije'.

„Ono što je sigurno, naša omladina danas jeste izložena kada su pitanje društvene mreže, i TikTok i Facebook i Instagram i ostale, ali posebno ističem ovdje TikTok, koji zapravo nema apsolutno nikakvu cenzuru, a samim tim sigurno potiče maloljetna lica, a i ona starija, na počinjenje određenih krivičnih djela“, zaključio je Habibija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo