25.10.2024 / 21:17 Svijet - Mađarski premijer

Orban optužuje Brisel za postavljanje Tuska na vlast u Poljskoj

Orban optužuje Brisel za postavljanje Tuska na vlast u Poljskoj
Foto: Eunews

Mađarski premijer trenutno drži rotirajuće predsjedništvo EU, što izaziva nezadovoljstvo mnogih u Briselu.

Mađarski premijer Viktor Orbán sugerirao je da su poljska vlada i njen premijer Donald Tusk postavljeni na vlast od strane EU kao dio zavjere za uklanjanje prethodnog desničarskog populističkog rukovodstva te zemlje.

Tuskova vlada izabrana je 2023. na izborima na kojima je izlaznost birača dostigla gotovo 74%, što je rekord.

Orbán, koji se suočava s nacionalnim izborima početkom 2026., uporedio je ono što vjeruje da je miješanje Bruxellesa u unutrašnju politiku s utjecajem bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Oni će raditi na tome", rekao je o Briselu u radijskom intervjuu u petak. "Njima je potrebna marionetska vlada. Govorimo otvoreno, svako carstvo je takvo. Sovjeti su bili takvi, zar ne?"

Orbán je iznio ovu optužbu dva dana nakon što je održao govor u kojem je ustvrdio da Bruxelles planira srušiti njegovu, kako sam naziva, neliberalnu nacionalističku vladu i postaviti marionetski režim u Budimpešti.

U intervjuu u petak, Orbán je posebno kritizirao predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i lidera najveće političke grupe u bloku, predsjednika Evropske narodne stranke Manfreda Webera.

Rekao je da njih dvoje pokušavaju učiniti u Mađarskoj ono što, kako tvrdi, uradiše u Poljskoj 2023., kada je Tuskova koalicija porazila vladajuću stranku Pravo i pravda — desničarsku nacionalističku stranku koja dijeli mnoge Orbánove stavove.

„To nije čak ni tajna zavjera protiv Mađarske, već otvoreno zastupljen, najavljen plan“, rekao je Orbán, ne nudeći dokaze. "Ista stvar se desila u Poljskoj. Poljaci su također išli svojim putem, također su imali nezavisnu poljsku politiku o migraciji, spolu i ekonomiji."

Tvrdio je da su von der Leyen i Weber „dali sve od sebe i otvoreno najavili da konzervativna poljska vlada treba otići i biti zamijenjena novom“.

„Tako je naš prijatelj Tusk postao premijer u Poljskoj. Isti scenarij sada se dešava u slučaju Mađarske.“

Orbán se često sukobljava s EU, koja je Mađarskoj uskratila milijarde eura financijske podrške zbog navodnih kršenja pravne države i demokratskih standarda.

Prethodna nacionalističko-konzervativna vlada Poljske također se godinama sporila s EU zbog demokratskih deficita.

Kao odgovor, Orbán zauzima sve borbeniji stav prema bloku, kojem se Mađarska pridružila 2004., i okuplja euroskeptične stranke širom EU kako bi stvorio desničarsku političku snagu u zakonodavnom tijelu bloka.

Također je približio Mađarsku autokratijama poput Rusije i Kine, tražeći strana ulaganja i zajmove iz Moskve i Pekinga jer su sredstva EU presušila zbog njegovog ponašanja.

Tuskova vlada nastoji obnoviti poljske demokratske institucije za koje smatra da su bile demontirane pod prethodnom vladom naklonjenom Orbánu, ali je zadržala neke konzervativne politike, poput čvrstog stava o ilegalnoj imigraciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo