25.10.2024 / 19:43 Svijet - Nehammerova strategija

Austrija na prekretnici: Koalicioni pregovori između OVP i SPO počinju

Austrija na prekretnici: Koalicioni pregovori između OVP i SPO počinju
Foto: Agencije

Put koji predstoji u koalicionim pregovorima između dvije glavne austrijske centrističke stranke bit će dug i najvjerovatnije ponekad "veoma težak", rekao je u petak konzervativni kancelar Karl Nehammer, koji vodi pregovore.

Krajnje desničarska Partija slobode (FPO) pobijedila je na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima po prvi put u svojoj historiji, ali bi joj, sa samo 29% glasova, trebao koalicioni partner da bi imla većinu u parlamentu i formirala vladu, a nijedna druga stranka nije rekla da želi da vlada sa njom.

Predsjednik Alexander Van der Bellen, bivši lider ljevičarskih Zelenih koji kao šef države nadzire formiranje vlada, razljutio je u utorak euroskeptičnu, Rusiji naklonjenu FPO, zaduživši Nehammera, čija je stranka bila druga, da sastavi koaliciju, a ne pobjednik izbora.

- Pred nama je dug, vjerovatno i vrlo trnovit put - rekao je Nehammer novinarima nakon što su on i nekolicina zvaničnika iz njegove Narodne partije (OVP) održali svoj prvi sastanak sa timom socijaldemokrata (SPO).

Kao što je tipično za koalicione pregovore, uvodna runda se dotakla pitanja koja planiraju da pokriju i logistike budućih pregovora, koji će na kraju biti podeljeni po temama. Nehammer je rekao da želi da ekonomija i imigracija budu njegova dva glavna prioriteta, što je ponovio u petak.

Čak i ako uspiju premostiti svoje značajne razlike u pitanjima poput oporezivanja bogatih, OVP i SPO bi zajedno imali većinu od samo jednog mjesta, a Nehammer je rekao da planira uključiti treću stranu. To bi dodatno zakomplikovalo razgovore koji obično traju dva ili tri mjeseca.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo