25.10.2024 / 19:33 Svijet - Šta to znači za izbore?

Iranski hakeri objavili detalje iz ukradenih Trumpovih mailova

Iranski hakeri objavili detalje iz ukradenih Trumpovih mailova
Foto: Ilustracija

Iranska hakerska grupa koja je presrela kampanjske e-poruke republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa konačno je postigla uspjeh u objavljivanju svog ukradenog materijala nakon što je prvobitno bila neuspješna u privlačenju pažnje mainstream medija.

U posljednjim sedmicama, hakeri su počeli prodavati Trumpove e-poruke širem krugu, uključujući jednog demokratskog političkog operativca, koji je objavio obilje materijala na web stranici svog političkog akcionog komiteta, American Muckrakers, kao i nezavisnim novinarima, od kojih je najmanje jedan objavio na platformi za pisanje Substack, piše Reuters.

Najnoviji materijal pokazuje komunikacije Trumpove kampanje s vanjskim savjetnicima i drugim saveznicima, raspravljajući o raznim temama uoči izbora 2024. godine.

Aktivnosti hakera, koje prati Reuters, pružaju rijedak uvid u operacije pokušaja ometanja izbora. Također pokazuju da je Iran odlučan u svojim naporima da se miješa u izbore, uprkos optužnici Ministarstva pravde SAD-a iz septembra koja optužuje hakeri da rade za Teheran i koriste lažnu osobu.

Optužnica navodi da je iranska hakerska grupa povezana s vladom, poznata kao Mint Sandstorm ili APT42, kompromitirala više članova Trumpove kampanje između maja i juna, kradući njihove lozinke. U savjetu Ministarstva unutrašnjih poslova objavljenom ranije ovog mjeseca, agencija je upozorila da hakeri nastavljaju da ciljaju na osoblje kampanje. Ako budu proglašeni krivima, mogu se suočiti s zatvorskom kaznom i novčanim kaznama.

Optužnica Ministarstva pravde navodi da su hakeri trojica iranskih hakera koji rade s iranskom paramilitarom Basij, čiji dobrovoljni članovi pomažu režimu u sprovođenju strogih pravila i projiciranju uticaja. Pokušaji da se kontaktiraju hakeri imenovani u optužnici putem e-maila i SMS-a nisu urodili plodom.

U razgovorima sa Reutersom, hakeri - koji zajedno koriste lažnu osobu "Robert" - nisu izravno odgovorili na optužbe SAD-a, a jedan je rekao: "Da li stvarno očekuješ da odgovorim?!"

"Robert" je ista lažna osoba koja se pominje u optužnici SAD-a, prema e-mailovima FBI-a poslatim novinarima koje je pregledao Reuters.

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama izjavila je u saopćenju da su izvještaji o umiješanosti zemlje u hakiranje protiv izbora SAD-a "fundamentalno neutemeljeni i potpuno neprihvatljivi", dodajući da "kategorijski odbacuje takve optužbe." FBI, koji istražuje iranske hakerske aktivnosti protiv oba predsjednička kandidata na ovim izborima, odbio je komentarisati.

David Wheeler, osnivač American Muckrakers, rekao je da su dokumenti koje je podijelio autentični i u javnom interesu. Wheeler je rekao da mu je cilj "otkriti koliko je očajna Trumpova kampanja da pokuša pobijediti" i pružiti javnosti tačne informacije. Odbio je komentarisati porijeklo materijala.

Bez davanja konkretnih referenci, Trumpova kampanja izjavila je ranije ovog mjeseca da je iranska hakerska operacija "namijenjena ometanju izbora 2024. i sjetvi haosa u našem demokratskom procesu", dodajući da svi novinari koji ponovo objavljuju ukradene dokumente "rade u interesu američkih neprijatelja."

U 2016. godini, Trump je zauzeo drugačiji stav kada je potaknuo Rusiju da hakira Hillary Clintonine e-poruke i dostavi ih novinarima.

Operacija curenja
Operacija curenja započela je oko jula kada je anonimni e-mail nalog, [email protected], počeo komunicirati s novinarima iz nekoliko medijskih kuća, koristeći ime Robert, prema dvjema osobama upoznatim s ovom situacijom. U početku su kontaktirali Politico, Washington Post i New York Times, obećavajući osudne interne informacije o Trumpovoj kampanji.

Početkom septembra, optuženi iranski hakeri koristili su drugu e-mail adresu, [email protected], u novom krugu ponuda, uključujući Reuters i najmanje dvije druge novinske kuće, rekli su izvori upoznati s ovim pitanjem.

U to vrijeme ponudili su istraživanje koje je kampanja Trumpa sastavila o republikanskim političarima JD Vanceu, Marcu Rubiju i Dougu Burgunu, koji su svi razmatrani kao Trumpovi potencijalni zamjenici.

Izvještaji o zamjenicima su bili autentični, rekao je izvor upoznat s Trumpovom kampanjom za Reuters. Niti je Politico, niti Washington Post, niti New York Times, niti Reuters objavili priče na osnovu tih izvještaja.

Portparol New York Times-a, Danielle Rhoades Ha, rekla je da je novina objavila članke na osnovu hakiranog materijala "samo ako pronađemo vijesti koje su zanimljive u materijalima i možemo ih verificirati."

U e-mailu, Washington Post je uputio Reuters na ranije komentare svog izvršnog urednika, Matta Murrayja, koji je rekao da je ovaj događaj odraz činjenice da "novinske organizacije ne namjeravaju žuriti s bilo kakvim hakiranim materijalom" koji im se dostavlja. Portparol Politico-a rekao je da je porijeklo dokumenata zanimljivije od curenog materijala. Reuters nije objavio ovaj materijal jer agencija nije vjerovala da je vijest zanimljiva, rekao je portparol.

Oba AOL e-mail naloga koja je identificirao Reuters uklonjena su sa mreže u septembru od strane njihovog vlasnika Yahoo-a, koji je radio s FBI-jem prije optužnice kako bi ih pratili do iranske hakerske grupe, prema dvjema osobama upoznatim s istragom. Yahoo nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Prije gubitka pristupa e-mailu, Robert je sugerirao novinarima da bi mogli zatrebati alternativni kontakt i ponudio broj telefona na enkriptovanoj aplikaciji Signal. Signal, koja je teža za praćenje od strane organa reda, nije se javila na poruke koje su tražile komentar.

Neki viši američki obavještajci i službenici reda su rekli da su iranski napori na ometanju ovog izbornog ciklusa usmjereni na diskreditaciju Trumpa jer ga drže odgovornim za američku dronovsku eliminaciju bivšeg iranskog vojnog generala Qassema Soleimanija 2020. godine.

Do sada, već objavljeni podaci nisu se činili da su promijenili javne dinamike Trumpove kampanje.

Muckrakers
Dana 26. septembra, American Muckrakers iz Sjeverne Karoline počeo je objavljivati interne Trumpove kampanjske e-poruke. Aktivni od 2021. godine, PAC ima istoriju objavljivanja neugodnog materijala o visokoprofilnim republikancima. Prema javnim izvještajima o financiranju, podržavaju ih pojedinačni donatori malih iznosa iz cijele zemlje.

Na svojoj web stranici, American Muckrakers su rekli da su curenja došla iz "izvora", ali je grupa javno tražila Roberta da se javi. "HACKER ROBERT, ZAŠTO DOĐE DOVLAČIŠ INFORMACIJE O TRUMPU U KORPORATIVNE MEDIJE?" pitala je grupa u objavi na platformi X. "Pošalji nam to i objavićemo."

Kada je upitan da li je njegov izvor navodni iranski lik Robert, Wheeler je rekao "to je povjerljivo" i da nije imao "potvrdu o lokaciji izvora." Također je odbio komentirati da li ga je FBI upozorio da je komunikacija proizvod stranih operacija uticaja.

U jednom primjeru, Muckrakers su objavili materijal 4. oktobra koji navodno pokazuje neodređeni finansijski aranžman s advokatima koji predstavljaju bivšeg predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja i Trumpa. Advokat RFK Jr. Scott Street rekao je u e-mailu za Reuters da ne može javno govoriti o incidentu. Reuters je potvrdio autentičnost materijala.

Muckrakers su kasnije objavili dokumente od Roberta o dvije visoke trke. Uključili su navodne komunikacije kampanje o republikanskom guvernerskom kandidatu iz Sjeverne Karoline Marku Robinsonu i republikanskoj predstavnici iz Floride Ani Paulini Luni, koje je obje podržao Trump.

Razmjena o Robinsonu odnosila se na pokušaj republikanskog savjetnika W. Kirka Bella da zatraži smjernice od Trumpove kampanje nakon skandala zbog komentara koji su mu pripisani na pornografskoj platformi. Robinson je prethodno porekao te komentare. Druga poruka došla je od republikanskog savjetnika koji je dijelio informacije s kampanjom o Luninom privatnom životu.

Kampanje Robinsona i Lune nisu se javile na poruke koje su tražile komentar.

Jedan od rijetkih novinara koje je Robert kontaktirao koji je objavio materijal je nezavisni novinar za nacionalnu sigurnost Ken Klippenstein, koji je kasnije prošlog mjeseca objavio dokumente o istraživanju zamjenika na Substack-u. Robert je potvrdio za Reuters da su materijale dali Klippensteinu.

Substack nije odgovorio na pitanje o svojim politikama u vezi s hakiranim materijalom.

Nakon priče, Klippenstein je rekao da su ga FBI agenti kontaktirali zbog njegove komunikacije s Robertom, upozoravajući da su oni dio "strane zloćudne operacije uticaja." U objavi je Klippenstein rekao da je materijal zanimljiv i odlučio je objaviti ga jer smatra da mediji ne bi trebali biti "čuvari" onoga što javnost treba znati.

Portparol Reutersa, koji je primio slična upozorenja od FBI-a, rekao je: "Ne možemo komentarisati naše interakcije, ako ih uopće ima, s organima reda." Portparol FBI-a odbio je komentarisati svoju obavještajnu aktivnost prema medijima.

Wheeler je rekao da ima nove curenja u planu "uskoro" i da će nastaviti objavljivati slične dokumente sve dok budu "autentični i relevantni."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo