25.10.2024 / 19:09 Svijet - Preokret u uredničkoj politici

The Washington Post odustaje od podrške predsjedničkim kandidatima

The Washington Post odustaje od podrške predsjedničkim kandidatima
Foto: Ilustracija

Po prvi put u decenijama, The Washington Post neće podržati kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, saopćio je u petak izdavač novine.

„The Washington Post neće donijeti odluku o podršci predsjedničkom kandidatu na ovim izborima. Ni na bilo kojim budućim predsjedničkim izborima“, rekao je Will Lewis u objavljenoj izjavi. „Vraćamo se našim korijenima, kada nismo podržavali predsjedničke kandidate.“

Post je podržavao predsjedničkog kandidata na svim izborima od 1980-ih. U svojoj izjavi, Lewis se osvrnuo na prošle odluke Uredničkog odbora da ne podrži kandidata, ističući da je to pravo „na koje se vraćamo“, piše CNN.

„Prepoznajemo da će ovo biti shvaćeno na različite načine, uključujući kao tiha podrška jednom kandidatu ili kao osuda drugog, ili kao odricanje odgovornosti. To je neizbježno“, nastavio je Lewis. „Ne vidimo to tako. Vidimo to kao dosljedno vrijednostima za koje se The Post oduvijek zalagao i onome što se nadamo u lideru: karakteru i hrabrosti u službi američkoj etici, poštovanju vladavine zakona i poštovanju ljudske slobode u svim njenim aspektima.“

Odluka je oštro kritikovana od strane Martyja Barona, bivšeg izvršnog urednika The Post-a koji je predvodio novinu tokom njenog izvještavanja o napadu 6. januara 2021. godine. Novina je kasnije osvojila Pulitzera za javnu službu zbog svog izvještavanja o napadu na Kapitol, koji je opisala kao „pokušaj puča“.

„Ovo je kukavičluk, s demokratijom kao žrtvom. Donald Trump će ovo vidjeti kao poziv za daljnje zastrašivanje vlasnika Bezosa (i drugih)“, napisao je Baron u objavi na društvenim mrežama. „Uzrujanost zbog beskičmenosti u instituciji poznatoj po hrabrosti.“

Tokom Trumpove predsjedničke ere, on je poznato imao sukobe sa Bezosom, posebno kada je u pitanju Amazon. Trump je Post nazvao „Lažnim vijestima Washington Posta“ i ismijavao ga kao „glavnog lobistu Amazona“.

Trump je direktno optužio Amazon da ne plaća dovoljno poreza i da je iskoristio američku poštu, među ostalim tvrdnjama. Baron je napisao u svojoj knjizi „Sukob moći“ da je Bezos, na kraju, pomogao u donošenju odluke o postavljanju motoa Post-a „Demokratija umire u tami“ koji je usvojen tokom Trumpove ere.

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlasnik Los Angeles Times-a, Patrick Soon-Shiong, blokirao planiranu podršku novine potpredsjednici Kamali Harris, što je dovelo do ostavki tri člana uredničkog odbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo