25.10.2024 / 19:13 Svijet - Oštar stav Kijeva

Zelenski odbio posjetu Guterresa zbog prisustva samitu BRICS-a

Zelenski odbio posjetu Guterresa zbog prisustva samitu BRICS-a
Foto: X

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je plan posjete generalnog sekretara UN-a Kijevu zbog prisustva Antonija Guterresa ovosedmičnom samitu BRICS-a u Rusiji, rekao je ukrajinski zvaničnik u petak.

Kijev je bio bijesan zbog Guterresovog pojavljivanja na događaju u gradu Kazanju u četvrtak i njegovim rukovanjem sa domaćinom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čije su snage napale Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Guterres - koji je pozvao na "pravedan mir" u Ukrajini na događaju BRICS-a i više puta je osudio invaziju - razgovarao je o posjeti Ukrajini sa Zelenskim kada su se sastali u New Yorku u septembru, rekao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq.

Haq je rekao da od tada UN i Ukrajina pokušavaju da pronađu "zajednički pogodno vrijeme" za posjetu, ali da ništa nije odlučeno.

Ukrajinski zvaničnik, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je da je Zelenski sada odbio posjetu zbog nastupa na BRICS-u, ne ulazeći u dalje detalje.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je u ponedjeljak da je Guterresovo prihvatanje poziva da prisustvuje samitu BRICS-a nanijelo štetu reputaciji UN-a.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo