25.10.2024 / 16:25 Svijet - Prebačeni u bolnicu

Povratak posade s ISS-a: Američki astronauti i ruski kosmonaut završili misiju

Povratak posade s ISS-a: Američki astronauti i ruski kosmonaut završili misiju
Foto: NASA

Troje astronauta NASA-e i jedan ruski kosmonaut odvedeni su u lokalnu medicinsku ustanovu iz opreza pošto su u petak ujutro sletjeli u more blizu Floride, okončavši skoro osmomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopćila je američka svemirska agencija.

Američki astronauti Matthew Dominick, Michael Barratt i Jeanette Epps i ruski kosmonaut Aleksandar Grebenkin "odvedeni su u lokalnu medicinsku ustanovu na dodatnu procjenu", navodi se u saop'enju NASA-e nakon povratka posade s Međunarodne svemirske stanice letjelicom Crew Dragon.

Posada je imala standardne medicinske procjene po izlasku iz letjelice, saopćila je NASA, ali je dodala da su "iz obilja opreza svi članovi posade zajedno prebačeni u objekat".

NASA, koja je obično zatvorena u vezi sa medicinskim pitanjima astronauta, odbila je da navede šta je izazvalo obilje opreza ili da opiše stanje posade.

Kapsula SpaceX s posadom pala je padobranom pre zore u Meksički zaljev nedaleko od obale Floride pošto se sredinom sedmice odvojila od Međunarodne svemirske stanice.

Troje Amerikanaca i Rus trebalo je da se vrate prije dva mjeseca. Ali je njihov povratak bio obustavljen zbog problema s Boeing novom kapsulom Starliner, koja se u septembru vratila prazna iz sigurnosnih razloga. Tada je došao i uragan Milton, praćen s dvije sedmice jakog vjetra i uzburkanog mora.

Zamjena za te astronaute su dvoje test pilota Starliner Butch Wilmore i Suni Williams, čija je misija s osam dana produžena na osam mjeseci, i još dva astronauta koji su sa letjelicom SpaceX otišli prije četiri sedmice. Njih četvero bi trebalo da budu na Međunarodnoj svemirskoj stanici do februara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo