25.10.2024 / 15:31 Svijet - "Spiegel"

Njemačka namjerava kupiti 600 krstarećih raketa Taurus

Njemačka namjerava kupiti 600 krstarećih raketa Taurus
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius / Agencije
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius namjerava kupiti 600 krstarećih raketa Taurus, ali još nije osigurao potrebna sredstva, javio je u petak magazin Spiegel, dok Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na Berlin da joj isporuči to oružje dugog dometa.

Do sada, njemačke snage imaju oko 600 projektila s dometom većim od 500 kilometara u svojim zalihama, koji će biti lansirani iz borbenih aviona kao što su Tornado, F-15 ili F-18.

Oružje koje je izradila evropska firma namjenske industrije MBDA dizajnirano je za uništavanje visokovrijednih ciljeva iza neprijateljskih linija kao što su komandni bunkeri, skladišta municije i goriva, aerodromi i mostovi.

Rusija koristi rakete dugog dometa za uništavanje ciljeva u Ukrajini, uključujući civilnu infrastrukturu, ali Ukrajina nema jednostavan način za odgovor.

Njemački kancelar Olaf Scholz više puta je odbio zahtjeve Ukrajine da joj isporuči Taurus zbog zabrinutosti velikim dometom oružja i njegove potencijalne upotrebe protiv ciljeva unutar Rusije.

Pistorius sada želi kupiti naprednu verziju, Taurus Neo, po ukupnoj cijeni od oko 2,1 milijardi eura za 600 projektila, s prvim isporukama 2029. godine, javio je Spiegel.

Ministar, međutim, još nije osigurao sredstva s 350 miliona eura potrebnih 2025. za pokretanje projekta, a lavovski udio novca trebao bi pritjecati od 2029., prenosi magazin. Zbog toga je projekt u dokumentima budžeta za 2025. godinu uvršten samo kao opcija.

Ministarstvo odbrane u Berlinu nije bilo odmah dostupno za komentar.

Britanija i Francuska snabdijele su Ukrajinu krstarećim projektilima Storm Shadow i Scalp, a ukrajinska vojska je saopćila da je prilagodila avione sovjetske proizvodnje za njihovu upotrebu.

Kremlj je upozorio Njemačku da bi isporuka krstarećih projektila Kijevu dovela do daljnjeg kruga napetosti u ukrajinskom sukobu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo