25.10.2024 / 14:13 Svijet - Volodimir Zelenski

Rusija uskoro šalje Sjevernokorejce u borbene zone, to je eskalacija

Rusija uskoro šalje Sjevernokorejce u borbene zone, to je eskalacija
Foto: Arhiv
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske vojnike na bojište počevši od 27. do 28. oktobra, pozivajući se na obavještajna izvještaje.

- Prema obavještajnim podacima, očekuje se da će Rusija prve sjevernokorejske vojnike rasporediti u borbene zone već od 27. do 28. oktobra. To je jasna eskalacija od strane Rusije - objavio je Zelenski na platformi društvenih mreža X nakon što je primio izvještaj od svog vrhovnog zapovjednika.

Zelenski nije kazao na koji se sektor fronta očekuje slanje sjevernokorejskih vojnika niti je dao bilo kakve druge pojedinosti.

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopćila je u četvrtak da su prve sjevernokorejske jedinice već uočene u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, gdje ukrajinska vojska djeluje otkako je izvela veliki upad u augustu.

Oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već je u Rusiji, a obuka se odvija u pet vojnih baza, navodi se.

Sjedinjene Države saopćile su da su vidjele dokaze sjevernokorejskih vojnika u Rusiji, a južnokorejski zastupnici tvrde da je oko 3.000 vojnika poslano da podrže rat Kremlja u Ukrajini, i da će uslijediti još njih.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je zadatak Moskve kako provesti ugovor o partnerstvu s Pyongyangom za koji kaže da uključuje klauzulu o obostranoj pomoći za svaku stranu kako bi pomogla drugoj u odbijanju vanjske agresije.

Putin nije negirao da su sjevernokorejske trupe u Rusiji.

- To je naš posao - kazao je.

Zapadni saveznici saopćili su da bi njihova uključenost u sukob u Ukrajini predstavljala veliku eskalaciju. Zelenski je rekao da to nije dovoljno.

- Stvarno sudjelovanje Sjeverne Koreje u borbi ne bi trebalo dočekati ravnodušnošću ili nesigurnim komentarima, nego opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pyongyang - kazao je.

Ukrajinski tužioci saopćili su u petak da su pokrenuli istragu o podršci Sjeverne Koreje Rusiji u ratu kao mogućem zločinu agresije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo