25.10.2024 / 13:24 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken: Moramo zaštititi libanske civile dok traje sukob!

Blinken: Moramo zaštititi libanske civile dok traje sukob!
Antony Blinken (Foto: Arhiv)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u petak da postoji pravi osjećaj hitnosti u postizanju diplomatskog rješenja za okončanje sukoba u Libanu između Izraela i Hezbollaha koga podržava Iran, istovremeno pozivajući na zaštitu civila.

Govoreći nasuprot njemu, uoči bilateralnog sastanka u Londonu, jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi poručio je Blinkenu da je u toku etničko čišćenje u sjevernoj Gazi, gdje su izraelske snage intenzivirale svoju vojnu kampanju posljednjih sedmica.

Šef američke diplomatije nalazi se u Britaniji na sastanku s arapskim čelnicima, nakon turneje po Bliskom istoku tokom ove sedmice, njegove prve posjete regiji otkako je Izrael ubio čelnika Hamasa Yahyu Sinwara, osumnjičenog organizatora napada te grupe na Izrael 7. oktobra 2023. koji je izazvao sukob na Bliskom istoku.

Washington, bliski saveznik Izraela, izrazio je nadu da Sinwarova pogibija može dati podsticaj za okončanje borbi u Gazi.

Blinken je također održao razgovore u ovoj sedmici kako bi unaprijedio napore za nalaženje diplomatskog rješenja u Libanu, gdje je Izrael pokrenuo kopnenu kampanju i intenzivirao zračni napad protiv Hezbollaha tokom prošlog mjeseca, zbog čega je raseljeno 1,2 miliona ljudi.

- Imamo osjećaj stvarne hitnosti u postizanju diplomatske rezolucije i pune provedbe rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, tako da može postojati stvarna sigurnost duž granice između Izraela i Libana - izjavio je Blinken, misleći na rezoluciju koja je uslijedila nakon posljednjeg velikog rata između Izraela i Hezbolaha u 2006.

- U međuvremenu, želimo biti sigurni da vidimo zaštićene civile. Želimo biti sigurni da libanske oružane snage ne budu uhvaćene u unakrsnoj vatri - kazao je.

Izrael tvrdi da je njegov cilj u Libanu osigurati desecima hiljada Izraelaca da se vrate u domove u sjevernom Izraelu iz koji su pobjegli pod vatrom Hezbollaha, koji izvodi prekogranične raketne napade u znak podrške Palestincima tokom rata u Gazi.

Izrael izvodi zračne napade kako bi pogodio južni Liban, južna predgrađa Bejruta i dolinu Bekaa, i poslao je kopnene snage u područja blizu granice.

Izrael je u Gazi pokrenuo svoju kampanju nakon napada boraca pod vodstvom Hamasa koji su ubili 1.200 ljudi u Izraelu i zarobili više od 250 talaca, sudeći po izraelskim podacima. U izraelskom napadu na palestinsku teritoriju ubijeno je gotovo 43.000 Palestinaca, tvrde lokalne zdravstvene službe vlastima, s hiljadama ostalih nebrojenih ubijenih koji su zatrpani pod ruševinama, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo