25.10.2024 / 11:16 Svijet - Ankete

Muslimani širom Evrope na udaru rasizma

Muslimani širom Evrope na udaru rasizma
Foto: X

Muslimani širom Evrope bore se sa “zabrinjavajućim valom” rasizma koji je djelimično potaknut “dehumanizirajućom antimuslimanskom retorikom”, objavila je vodeća agencija za prava Evropske unije nakon što je objavila istraživanje u kojem je gotovo polovina ispitanih pripadnika muslimanske vjere izjavila kako su u proteklom periodu doživjeli diskriminaciju, piše britanski Guardian.

Istraživanje koje je objavila Agencija EU-a za temeljna prava (FRA), a koja je anketirala 9.600 muslimana u 13 država članica Unije, pokazalo je da kako rasizam i diskriminacija protkani kroz većinu aspekata njihovih života. Ljudi su govorili o maltretiranju djece u školi, nejednakosti u pristupu mogućnostima zaposlenja i predrasudama kada je riječ o najmu ili kupovini domova.

Iako je istraživanje dovršeno prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, a koji su doveli do žestoke odmazde i ratom u Gazi, agencija sa sjedištem u Beču navodi da informacije organizacija civilnog društva i nacionalnih vlasti sugeriraju kako je broj antimuslimanskih incidenata nastavio rasti otkad je sukob izbio.

“Svjedoci smo zabrinjavajućeg porasta rasizma i diskriminacije nad muslimanima u Evropi”, rekao je direktor agencije Sirpa Rautio. “Ovo je potaknuto sukobima na Bliskom istoku i pogoršano dehumanizirajućom antimuslimanskom retorikom koju vidimo širom kontinenta.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo