25.10.2024 / 11:16 Svijet - Sastanak s Modijem

Scholz: Njemačka želi produbiti vojne veze s Indijom

Scholz: Njemačka želi produbiti vojne veze s Indijom
Foto: Agencije
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u petak da želi produbiti vojne veze s New Delhijem i približiti vojske dviju zemalja, u komentarima nakon sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Njemačka, koja tradicionalno nema bliske vojne veze s Indijom, sada se pokušava pridružiti njenim nastojanjima da odvikne svoju bazu naoružanja od višedecenijske ovisnosti o Rusiji, u vrijeme kada se Zapad nastoji suprotstaviti rastućem uticaju Kine.

- Naša opća poruka je jasna, trebamo više saradnje, a ne manje - izjavio je Scholz.

- U našim međuvladinim konsultacijama s Indijom, također želimo produbiti vojnu saradnju i dogovorili smo se da približimo naše vojske – kazao je.

Scholz u pratnji većeg dijela svoje vlade predvodi delegaciju na visokom nivou u New Delhiju, pokušavajući da osigura veći pristup ogromnom indijskom tržištu koji bi mogao smanjiti njemačko oslanjanje na Kinu.

Njemački Thyssenkrupp jedan je od dva ponuđača koji su sklopili partnerstvo s indijskim firmama za izgradnju šest konvencionalnih podmornica u Indiji, u projektu čija je vrijednost procijenjena na pet milijardi dolara.

Očekuje se da će indijska mornarica uskoro birati između njemačke firme i španske Navantije.

Scholz je ponovio komentare svog ministra ekonomije o zalaganju za brzi napredak u razgovorima za pakt o slobodnoj trgovini između Indije i Evropske unije.

Ministar trgovine Piyush Goyal ranije je upozorio da Indija neće moći sklopiti takav dogovor ako blok bude insistirao na dobijanju pristupa mliječnoj industriji azijskog diva.

Dvije su strane od početka imale za cilj završiti razgovore o paktu do kraja 2023., ali napredak je bio spor, a Indija je kao jedan od razloga za to optužila EU za, kako ih je nazvala, "iracionalne" standarde.

Trgovinski sporazum mogao bi se brzo zaključiti ako bi obje strane poštovale osjetljive teme, kazao je Goyal na azijsko-pacifičkoj konferenciji njemačke privrede u glavnom gradu Indije, kojoj je prisustvovao njemački ministar ekonmije Robert Habeck.

Habeck je u četvrtak kazao da je poljoprivreda "najproblematičnije" područje u razgovorima o sporazumu, sugerirajući da bi bilo bolje da se dvije strane prvo usmjere na industrijski sektor, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo