25.10.2024 / 07:15 Crna hronika - Stanje pripravnosti

Šta do sada znamo o stravičnom napadu u Bosanskoj Krupi

Šta do sada znamo o stravičnom napadu u Bosanskoj Krupi
Foto: BHRT/Šejla Kulenović

Sinoć je napadnuta policijska stanica u Bosanskoj Krupi.

Maloljetnik je ušao u Policijsku stanicu i nožem napao dva policijska službenika. Jedan policajac je u teškom stanju, dok je drugi podlegao povredama. Ubijeni policajac je Ognjen Maran, a ranjeni Avdo Hasanović.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović izjavio je ranije za BHRT da je do napada došlo oko 21.00 sat kada je 14-godišnji maloljetnik S.E. upao u Policijsku stanicu i hladnim oružjem napao dvojicu policijskih službenika.

Beganović je naveo da je o događaju upoznato Kantonalno tužilaštvo USK, pod čijom nadležnosti se vrše uviđajne radnje.

Na pitanje da li će napad biti okarakterisan kao teroristički, Beganović je rekao da će Tužilaštvo USK donijeti odluku o tome i okvalifikovati krivično djelo.

Napadač je uhapšen, a motivi napada još nisu poznati.

Amer Kozlica, direktor Uprave policije USK izjavio je da su po samom zaprimanju dojave na mjesto događaja upućene specijalne jedinice.

Kozlica je naveo da je stepen bezbjednosti povećan na viši nivo, te da su svi policijski službenici i načenici u pripravnosti.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak poručio je da je dobio informaciju direktno od ministra unutrašnjih poslova USK, da je napadač maloljetna osoba od 14 godina.

"Istraga je u toku, sve smo stavili na raspolaganje... Ne možemo iznositi detalje o operativnom dijelu jer se radi o maloljetniku", naveo je Isak.

Dodao je da će raditi na tome da se poveća prisustvo policije na teritoriji cijele FBiH, te da su već upućene određene instrukcije u vezi sa tim.

"Poslate su depeše svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da podignu stepen sigurnosti na viši nivo. U stalnoj smo koordinaciji sa kantonalnim premijerom i resornim ministarstvom. Bilo kakva odluka koja bude potrebna, biće donesena. Nadležne institucije rade, sad treba da vidimo kako da izađemo iz ove situacije, šta treba da uradimo da se ovo prevenira", naveo je Isak.

Premijer USK Nijaz Hušić je dodao da će zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije sve odluke donijeti uskoro, kada će objaviti informacije o okolnostima događaja.

"S obzirom da se radi o maloljetnom licu, moram reći da vjerujem u policijske organe i Tužilaštvo koji će utvrditi sve detalje", naveo je Hušić.

U toku su istražne radnje, nakon čega će biti poznato više detalja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo