24.10.2024 / 14:33 Kultura - NP Sarajevo

Praizvedba opere 'Tvrtko, kralj bosanski' 29. novembra

Praizvedba opere 'Tvrtko, kralj bosanski' 29. novembra
Foto: FENA

Realizacija projekta "Tvrtko, kralj bosanski" u punom je jeku, a tokom sastanka s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenanom Magodom, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Sanjin Kodrić, zajedno s kompozitorom Ammarom Jažićem, uručio je ministru notni zapis kompozicije koja predstavlja srž ovog autorskog djela.

Opera je adaptacija romana "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića i dočarat će bogatu kulturnu baštinu naše zemlje.

Praizvedba ove nacionalne opere planirana je za 29. novembar u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege.

-Ovaj projekt ne samo da obogaćuje našu kulturnu scenu, već predstavlja i izuzetan doprinos društvenoj zajednici, ostavljajući trajno naslijeđe za buduće generacije. Veličanstvena opera, koja će trajati nešto više od dva sata, obuhvatit će 17 uloga u posebno izrađenim kostimima, pružajući publici nezaboravno iskustvo - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar Magoda je tokom sastanka naglasio značaj ovog kulturnog poduhvata, ističući ga kao trajno kulturno blago i državotvornu ostavštinu.

Opera "Tvrtko, kralj bosanski" zasigurno će postati neizostavan dio kulturne ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo