22.10.2024 / 18:45 Kultura - U Tuzli

Promovirana knjiga 'Komunikacija fotografijom' autora Mirze Mahmutovića

Promovirana knjiga 'Komunikacija fotografijom' autora Mirze Mahmutovića
Foto: FENA

U ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli večeras je promovirana knjiga "Komunikacija fotografijom" autora prof. dr. Mirze Mahmutovića. Promotori su bili prof.dr. Vedada Baraković i mr.sc. Boris Balta.

Autor prof. dr. Mirza Mahmutović trenutno je u zvanju vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli - Odsjek za žurnalistiku.

- Mene je oduvijek fascinirala moć fotografije koja je nijema, koja ne govori, ali koja je u stanju da nas pokrene, da pokrene razgovore među ljudima, koja je u stanju da potakne ljude na akciju, ali, također, i ponekad da zarobi svijest ljudi i da ih odvrati od važnih pitanja. Kroz ovu knjigu pokušao sam istražiti u čemu se ogleda taj specifični jezik fotografije koji koristi tonove, linije, boje... da bi nam saopštio određenu informaciju i činjenicu ili emocionalna stanja - kazao je Mahmutović.

Promotor mr. sc. Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala, naveo je kako je pažljivo iščitao knjigu "Komunikacija fotografijom" te je prisutnima na promociji objasnio sve faze koje su preduslov za kvalitetnu fotografiju.

Promotorica prof. dr. Vedada Baraković je govorila o vještini fotografije i svojim prvim utiscima kada je knjigu pročitala.

- Ono što je vrlo značajno da je u knjizi objašnjeno i teorijski i praktično sve što je vezano za digitalno fotografiju i to na autorskim fotografijama i iluistracijama - kazala je promotorica Baraković.

Moderator promocije bila je mr. sc. Elma Mujkić, a prisutni su imali priliku kupiti knjigu po promotivnoj cijeni s tim da će dio ostvarenih prihoda biti uplaćen na račun za pomoć građanima koji su nedavno pogođeni katastrofalnim poplavama u BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo