24.10.2024 / 12:42 Ekonomija - Javno-privatno

Forto u Americi o upravljanju aerodromima i javnom rasvjetom u KS

Forto u Americi o upravljanju aerodromima i javnom rasvjetom u KS

Budućnost razvoja BiH je u jačanju privatnog sektora, uključujući javno-privatno partnerstvo.

Bez jačanja saradnje javnog i privatnog sektora nijedna zemlja ne može očekivati razvoj i napredak, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto u Vašingtonu tokom sastanka sa potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije članica grupacije Svjetske banke (IFC) za Evropu i Latinsku Ameriku Alfonsom Garciom Morom i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o potencijalima javno-privatnog partnerstva u nizu projekata od upravljanja javnom rasvjetom u Kantonu Sarajevo do upravljanja aerodromima u našoj zemlji.

„Neobjašnjiva je bojazan od modela javno-privatnog partnerstva i zasnivanje cjelokupnog razvoja na javnim i kreditnim sredstvima, dok se zanemaruje privatni kapital koji je u gotovo svim razvijenim zemljama iskorišten, odnosno bio od presudnog značaja za realizaciju velikih projekata u prometu, energetici, zdravstvu...“, naveo je ministar Forto.

Sastanak je održan u okviru Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo