24.10.2024 / 10:02 Svijet - Moskva

Hamas traži od Rusije da podstakne stvaranje vlade nacionalnog jedinstva u poslijeratnoj Gazi

Hamas traži od Rusije da podstakne stvaranje vlade nacionalnog jedinstva u poslijeratnoj Gazi
Foto: FENA

Palestinska grupa Hamas želi da Rusija podstakne palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da započne pregovore o vladi nacionalnog jedinstva za poslijeratnu Gazu, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa državnoj novinskoj agenciji RIA nakon razgovora u Moskvi.

Musa Abu Marzouk, član politbiroa Hamasa, sastao se sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihajlom Bogdanovim u Moskvi.

- Razgovarali smo o pitanjima vezanim uz palestinsko nacionalno jedinstvo i stvaranje vlade koja bi trebala upravljati Pojasom Gaze nakon rata - kazao je Marzouk, a prenosi RIA.

Marzouk je izjavio da je Hamas tražio od Rusije da podstakne Abbasa, koji sudjeluje na samitu BRICS-a u Kazanu, da započne pregovore o vladi nacionalnog jedinstva, prenosi RIA.

Abbas je šef Palestinskih vlasti (PA), upravnog tijela okupiranih palestinskih teritorija.

PA je uspostavljena prije tri decenije na osnovu privremenog mirovnog sporazums poznatog kao Sporazum iz Osla i provodi ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, koju Palestinci žele kao jezgru buduće nezavisne države.

PA, pod kontrolom Abbasove političke frakcije Fatah, dugo je imala zategnut odnos s Hamasom, naoružanim pokretom koji upravlja Gazom, a dvije su frakcije vodile kratak rat prije nego što je Fatah protjeran s te teritorije 2007. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je snažno protivljenje uključivanju PA u upravljanje Gazom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo