24.10.2024 / 09:32 Svijet - Sirija

Izrael napao Damask i vojnu lokaciju u blizini Homsa

Izrael napao Damask i vojnu lokaciju u blizini Homsa
Foto: Agencije
Izrael je u četvrtak pokrenuo udare na sirijsku prijestolnicu Damask i vojnu lokaciju u blizini zapadnog grada Homsa, saopćilo je sirijsko ministarstvo odbrane, dok je američki državni sekretar Antony Blinken obilazio regiju tražeći prekid borbi.

U izraelskim udarima napadnuti su kvart Kafr Sousa u centru Damaska i vojna lokacija u pokrajini Homsa, i ubijen je jedan vojnik i ranjeno je još sedam ljudi, navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo je saopćilo da su udari uzrokovali "materijalnu štetu", ali nije navelo detalje. Tokom dana, sirijski državni mediji javili su da su se čule eksplozije u Damasku nakon što je Izrael pogodio stambenu zgradu u Kafr Souzi.

Izrael obično ne komentira konkretna izvještaje o napadma u Siriji.

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je pojačao napade od prošlogodišnjeg napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7.oktobra, koji je izazvao rat u Gazi.

U srijedu su u izraelskim udarima napadnuta južna predgrađa Bejruta, a libanonski Hezbollah koga podržava Iran saopćio je da je prvi put ispalio precizno vođene projektile na izraelske ciljeve.

Udari na rubovima Bejruta stvorili su guste plamene stupove koji su se uzdizali u noćno nebo jedan za drugim, ubrzo nakon što je portparol izraelske vojske izdao upozorenje za evakuaciju za bejrutske kvartove.

Još jedan udar uslijedio je bez upozorenja i pogodio je obližnji ured proiranske televizije Al-Mayadeen, objavila je TV stanica. Navodi se da je ured bio prazan otkad je sukob počeo.

Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je jedna osoba poginula, a da je još petero ranjeno, među kojima i jedno dijete.

Izraelska vojska imenovala je u srijedu šest palestinskih novinara Al Jazeere u Gazi za koje je navela da su također članovi Hamasa ili grupe Islamski džihad, što je katarska TV mreža odbacila kao pokušaj ušutkavanja novinara.

Bliskoistočni program Odbora za zaštitu novinara saopćio je na platformi društvenih mreža X da se optužbe svode na blaćenje palestinskih novinara "neutemeljenim 'terorističkim' etiketama".

Hezbollah je u saopćenju u srijedu navečer saopćio da je eskalirao svoje napade na Izrael, koristeći "precizne projektile" prvi put, i lansirao nove vrste bespilotnih letjelica na izraelske mete, ne nudeći dodatne pojedinosti.

Izraelska vojska je saopćila da su četiri projektila identificirana kao ispaljena iz Libana, dva su presretnuta, a dva su pala na tlo.

Trojica libanskih vojnika ubijeni su, uključujući jednog oficira, u izraelskom napadu tokom evakuacije ranjenika u predgrađu sela Yater u južnom Libanu, objavila je u četvrtak libanonska vojska u saopćenju.

Intenziviranje razmjene vatre dolazi dok Washington čini posljednji veliki pritisak za mir između Izraela i grupa koje podržava Iran, Hezbollaa i Hamas, prije američkih predsjedničkih izbora 5. novembra koji bi mogli promijeniti američku politiku.

Blinken, koji je tokom rata redovno putovao na Bliski istok, ide na svoje prvo putovanje otkako je Izrael ubio vođu Hamasa Yahyu Sinwara, svog najtraženijeg neprijatelja, čija bi pogibija, kako se Washington nada, mogla dati podsticaj miru.

Washington također ima za cilj spriječiti širenje sukoba u iščekivanju izraelske odmazde za iranski raketni napad 1. oktobra. Blinken je kazao da izraelska odmazda ne bi trebala dovesti do veće eskalacije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo