24.10.2024 / 09:12 Svijet - Washington

Sjedinjene Države finalizirale svoj udio zajma Ukrajini od 20 milijardi dolara

Sjedinjene Države finalizirale svoj udio zajma Ukrajini od 20 milijardi dolara
Foto: FENA

Sjedinjene Države finalizirale su svoj dio od 20 milijardi dolara dugo očekivanog zajma Ukrajini od 50 milijardi dolara potkrijepljenog zamrznutom ruskom imovinom, najavljujući planove za početak stavljanja sredstava na raspolaganje do kraja godine za ekonomsku i vojnu pomoć.

Američka ministrica finansija Janet Yellen i ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko potpisali su sporazum o obavezi američkog zajma od 20 milijardi dolara, koji bi se stavio uz zasebnu obavezu od 20 milijardi dolara Evropske unije i 10 milijardi dolara koje bi podijelili saveznici u G7 Britanija, Japan i Kanada.

Zajam će se otplaćivati ​​zaradom od više od 300 milijardi dolara suverene ruske imovine koja je blokirana otkako je ruska vojska napala Ukrajinu u februaru 2022. Sredstva se uglavnom drže u Evropi.

- Drugim riječima, Ukrajina sada može dobiti pomoć koja joj je potrebna, a da ne optereti porezne obveznike - izjavio je predsjednik Joe Biden.

Bidenova administracija želi staviti na raspolaganje deset milijardi dolara kredita za vojnu pomoć, što je plan koji bi zahtijevao odobrenje američkog Kongresa, saopćili su novinarima zvaničnici Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće.

Ne treba odobrenje Kongresa da se preostalih deset milijardi dolara stavi na raspolaganje do decembraca, rekao je dužnosnik NSC-a, dodajući:

- U svakom slučaju, SAD će pružiti 20 milijardi dolara pomoći Ukrajini kroz ovaj napor, bilo da je podijeljena između ekonomske i vojne podrške ili u cijelosti putem ekonomske pomoći.

Zvničnik je kazao da će američka sredstva za nevojnu pomoć biti prebačena Fondaciji Svjetske banke, koja je pristala upravljati zajmom.

Osoba upoznata s tim aranžmanom kazala je da će banka upravljati doprinosima državnih zajmova iz SAD-a, Japana i Kanade na isti način na koji upravlja fondom za klimatske promjene i ratnu štetu.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski u objavi na platformi društvenih mreža X, zahvalio je Bidenu i Yellen što su omogućili američki zajam, nazivajući ga "značajnim korakom prema podršci borbi Ukrajine za slobodu i pozivanju Rusije na odgovornost".

Ruska ambasada u Washingtonu osudila je sporazum, navodeći da je to ravno krađi na državnom nivou.

- I laiku je jasno da je jedino što je “značajno” u ovom slučaju krađa uzdignuta na status državne politike - navodi ambasada u saopćenju na Telegramu.

Ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka trebali su se sastati ove sedmice na marginama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu. Grupa uključuje SAD, Japan, Njemačku, Francusku, Britaniju, Italiju i Kanadu.

Britanija je zasebno objavila da će uložiti 2,26 milijardi funti (2,94 milijarde dolara) u zajam G7, navodeći da će ta sredstva pomoći Ukrajini u kupovini oružja i obnovi oštećene infrastrukture.

Ministar odbrane John Healey kazao je da će novac koji je Britanija osigurala biti isključivo namijenjen za ukrajinsku vojsku i da bi se mogao koristiti za razvoj bespilotnih letjelica sposobnih letjeti dalje od nekih projektila dugog dometa.

Upitan hoće li Britanija dopustiti Ukrajini da iskoristi novac za kupnju raketa Storm Shadow britanske proizvodnje za gađanje ciljeva duboko u Rusiji, Healey je rekao novinarima:

- Oni veoma intenzivno razvijaju korištenje čak i dronova većeg dometa. Radit će s nama na tome kako će koristiti ovaj novac i na oružju koje im je najpotrebnije.

Kanadsko ministarstvo finansija saopćilo je da će osigurati pet milijardi kanadskih dolara (3,7 milijardi američkih dolara) za paket zajma G7, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo